УДРУЖИЛА СЕ ПРОТИВ АИРБНБА: Чак 22 европска града траже строжа правила за рад платформе

Танјуг

18. 09. 2020. у 07:26

УДРУЖИЛА СЕ ПРОТИВ АИРБНБА: Чак 22 европска града траже строжа правила за рад платформе

Архива Новости

САВЕЗ 22 европска града позвао је данас ЕУ да успостави строжа правила за интернет платформу за краткорочни најам некретнина Аирбнб.

Савез је уверен да због њих цене некретнина расту, што локално становништво гура у незавидан положај, преноси портал Сеебиз, позивајући се на АФП.

Представници Амстердама, Барселоне, Фиренце и других туристичких градова састали су се у Паризу са евопском повереницом за заштиту тржишног такмичења Маргрете Вестагер како би скренули пажњу на "застарели" законски оквир за рад дигиталних платформи за одмор.

Аирбнб, који има доминантан тржишни удео у овом сегменту, љути многе мештане, па локалне власти покушавају уравнотежити жељу за приходом од туризма и погоршање ситуације на тржишту некретнина.

Неколико градова већ је спровело ограничења усмерена првенствено на сузбијање илегалних станова за изнајмљивање.

Званичници указују на потребу за законодавним оквиром за целу ЕУ, јер без њега Аирбнб делује без пуно надзора и инсистира да нуди само услугу повезивања туриста и изнајмљивача.

Овакав став фирме додатно је ојачан прошлогодишњом пресудом Суда ЕУ-а према којој платформа са седиштем у Ирској у Француској не треба лиценцу за рад агената за промет некретнинама.

Аирбнб, као посредник измеду пружалаца некретнина и оних који траже краткотрајни смештај, пружа "услугу информацијског друштва", пресудио је суд.

"Време је за нови европски регулаторни приступ, који пре свега служи општем интересу, а то је по нашем мишљењу приступ становању и могућност живота у нашим градовима", рекла је данас градонацелница Париза Ен Идалго.

Савез 22 града замишља иновације повезане с дигиталним платформама за одмор у оквиру закона о дигиталним услугама, који се припрема у ресору којег водиВестагер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)