ОТКРИЋЕ ПРИ РЕСТАУРАЦИЈИ СКУЛПТУРЕ БОГОРОДИЦЕ: Микеланђелови трагови скривани стотинама година!

Бета

16. 09. 2020. у 19:07

РЕСТАУРАЦИЈА једне од Микеланђелових скулптуре Богородице и Христа открила је раније непознате детаље укључујући трагове уметникових алатки који су били скривени под стотинама година старим наслагама прашине и воска.

ОТКРИЋЕ ПРИ РЕСТАУРАЦИЈИ СКУЛПТУРЕ БОГОРОДИЦЕ: Микеланђелови трагови скривани стотинама година!

Фото: АП

Музеј Опере Дуомо у Фиренци саопштио је данас да је чишћење Пијете Бандини које је почело прошле године али је прекинуто због пандемије корона вируса, настављено и да је јавност сада позвана у малим групама да посматра рестаураторе како раде.

Чишћење скулптуре, прво до сада колико се зна, је мукотрпно, рестауратори користе комадиће вате умочене у дејонизовану врућу воду да скину акумулирану прљавштину из удубљења у огромном комаду карара мермера.

Микеланђело Буонароти је исклесао Пијету Бандини између 1547. и 1555, када је имао скоро 80 година. То је трећа позната Пијета тог ренесансног уметника. Раније дело је у Ватикану близу улаза у Базилику Светог Петра а каснија верзија, позната као Пијета Ронданини налази се у музеју у Милану.

Мусеј у Фиренци је навео да за разлику од две претходне Богородице где Христово тело придржава само његова мајка, фигура Христа у Пијети Бандини такође придржава Марија Магдалена и библијски лик Никодемус, чије лице је аутопортрет самог Микеланђела.

Фото: АП

Микеланђело је намеравао да се скуплтура постави у капели у Риму близу места где је замишљао да ће му бити гроб. Али музеј је навео да је он на крају одустао од тог дела и покушао да га уништи пре него што га је поклонио слуги који је дао да се поправи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)