АЛАРМАНТНО: Светске популације врста смањене за две трећине, уништавање природе ПОГУБНО!

Танјуг

10. 09. 2020. у 08:50

АЛАРМАНТНО: Светске популације врста смањене за две трећине, уништавање природе ПОГУБНО!

Илустрација - Foto AP

Светска популација сисара, птица, водоземаца, гмизаваца и риба у просеку је смањена за две трећине за мање од пола века, показује извештај о стању планете 2020. Светске организације за заштиту природе (WWФ), која због тога позива на хитне мере.

У WWФ-у тврде да је то великим делом резултат уништавања околине, што доприноси и појави болести попут пандемије цовида-19 и позивају на хитне мере како би се тај тренд до 2030. преокренуо заустављањем уништавања природних станишта и реформом прехрамбеног система, преноси Ројтерс.

WWФ наводи да, иако узроци таквог стања обухватају и пренамену земљишта и трговину дивљим врстама, главни узрок драматичног смањења популација је губитак и деградација станишта, укључујући и сечу шума, а због начина производње хране.

Извештај о стању планете 2020. показује да убрзано уништавање природе, као последица људских активности, има катастрофалан утицај не само на популације дивљих врста него и на људско здравље и све друге аспекте живота човека.

Најугроженија је биолошка разноликост слатководних екосистема.

Од 1970. популације слатководних врста смањиле су се 84 одсто, више него оне које живе у шумама или океанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Jupiterijanka

10.09.2020. 09:41

Apsolutna podrsha ocuvanju prirode - zemlje, flore, faune, ali i coveka. Ne zaboravimo da smo svi deo jedne velike kreacije i da smo potrebni jedni drugima. Ne samo covek coveku, vec i cvet (drvo, reke, planine) svakom coveku ali i covek zivotinjicama. Ako je jedan ugrozen -svi smo ugrozeni planetarno.