ПРАВА ВОЋКА ЗА ЗДРАВЉЕ: Једите шљиве да регулишете притисак
СЕЗОНА шљива већ увелико траје тако да је вредно да се подсетимо њене добробити по здравље. Шљиве имају моћ да јачају кости, смањују ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.
Антиоксиданси којима обилују шљиве уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.
Свежа шљива садржи и значајне количине витамина Ц, витамин Б6, бакар, витамине Б2, Б3, К, као и магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је "заслужна" за атеросклерозу и друге болести срца.
Шљива обилује и влакнима, а уз све то је нискокалорична. Зато су шљиве добар избор у случају отежаног пражњења. Дихидроксифенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Добре су и сушене. Једно истраживање је показало и да ће се конзумацијом око 100 грама сувих шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију.
Препоручујемо
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна
У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?
18. 04. 2024. у 10:00
БОРБА ЗА ПРВИ КОРАК И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Меридиан фондација још једном помаже лечење Анастасие Митић (ВИДЕО)
АНАСТАСИА Митић је дете које многи у њеном окружењу називају “малим херојем” и чију животну причу прати непрестана борба од самог тренутка рођења.
13. 04. 2024. у 10:00
ТРЕЋА НЕДЕЉА У ЗАВОЈИМА: Нина показала ране на ногама
ГЛУМИЦА Нина Јанковић доживела је неугодну повреду.
22. 04. 2024. у 10:38
Коментари (0)