ВЕЛИКА СВЕМИРСКА МИСТЕРИЈА ЗБУЊУЈЕ СВЕ: НАСА пажљиво прати аномалију која може да сруши сателите!

Танјуг

22. 08. 2020. у 12:20

НАСА активно надгледа чудну аномалију у магнетном пољу Земље, односно огромно подручје нижег магнетског интензитета на небу између Јужне Америке и југозападне Африке.

ВЕЛИКА СВЕМИРСКА МИСТЕРИЈА ЗБУЊУЈЕ СВЕ: НАСА пажљиво прати аномалију која може да сруши сателите!

Фото: Депозит фотос

Овај феномен, назван Јужноатлантска аномалија (САА), већ годинама збуњује научнике. Сателити су посебно осетљиви на ослабљену снагу магнетног поља у аномалији, јер су због тога више изложени честицама са Сунца, пише часопис "Сајнс алерт".

Јужноатлантска аномалија углавном не утиче на живот на Земљи, али има ефекат на орбите свемирских летелица, укључујући и орбиту Међународне свемирске станице.

Када летелице прођу кроз аномалију, може доћи до квара на њиховим технолошким системима у случају да их погоде високоенергетски протони, наводи се у чланку.

Сматра се да је примарни извор аномалије вртлог растопљеног гвожђа у Земљином језгру. Кретање те ужарене масе ствара електричне струје које на Земљи узрокују магнетно поље, а оно, како изгледа, не мора бити свуда исто.

Иако ова аномалија још представља велику мистерију за научнике, недавна истраживања понудила су неке увиде у узроке и последице ове необичне појаве.

Тако је студија НАСА из 2016. године открила да се аномалија полако креће у смеру северозапада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)