МИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ ИЗУМРО: После 50 година пронашли мистериозног минијатурног рођака слона

Novosti online

19. 08. 2020. у 11:00

МИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ ИЗУМРО: После 50 година пронашли мистериозног минијатурног рођака слона

Foto: Printskrin Youtube

Мало познати сисар сродан слону, али величине миша, откривен је у Африци након што га нико није видео чак 50 година, пише ББЦ.

Последњи научни запис о овој 'изгубљеној врсти' под називом слоновска ровка, датира из седамдесетих година прошлог века.

Створењце је пронађено живо и здраво у Џибутију, земљи на рогу Африке, током једне научне експедиције.

Слоновска ровка или сенги (на језику зулу) није ни слон, ни ровка, већ је у сродству с афричким мравоједом, слоном и морском кравом. Има специфичан нос налик на сурлу који јој омогућава да се храни инсектима.

На свету постоји 20 врста сенгија, а сенги из Сомалије (Elephantulus revoilii) је једна од најтајанственијих врста од којих је тек 39 јединки прикупљено и изложено у музејима у свету. Врста је пронађена само на подручју Сомалије одакле јој и име.

Стивен Херитеџ, научник из Центра за истраживање лемура при Универзитету Дјук, и члан експедиције на рог Африке 2019. каже како је пресрећан што је ова врста опет откривена.

- Били смо јако узбуђени кад смо отворили прву замку и у њој пронашли слоновску ровку, сомалијског сенгија, казао је Херитеџ.

- Нисмо знали која се врста појавила у Џибутију па кад смо видели карактеристичан репић, само смо се погледали и одмах смо знали да смо пронашли нешто посебно.

Научници су чули да су ове животињице виђене у Џибутију, а Хусеин Рајалех, истраживач и заштитник природе из Џибутија који се придружио тиму, веровао је да је ту животињу већ видео. Казао је и да људи у Џибутиију никад нису мислили да су сенгији 'изгубљена' врста, а захваљујући новим истраживањима, сомалијски сенги опет је присутан и у научној заједници.

- Ово је јако важна прича за Џибути јер доказује силну биоразноликост ове земље и регије те показује да има много прилика за научна истраживања, каже Рајалех.

Научници су поставили више од 1.000 замки на 12 локација, а као мамац је коришћен маслац од кикирикија, зобене пахуљице и квасци. Једна животињица ухваћена је у првој постављеној замци смјштеној на сувом, стјновитом подручју.

Све у свему, видели су укупно 12 сенгија током експедиције и начинили прве икада снимљене фотографије овог сисара које ће постати део научне документације. Срећом, нису уочене никакве непосредне опасности које би претиле животињици, попут уништавања станишта због људских активности.

Мноштво пронађених примерака упућује на то да би их могло бити још на подручју изван Сомалије, Џибутија и Етиопије.

Сомалијски сенги је према организацији „Global Wildlife Conservation “једна од 25 'најтраженијих изгубљених животињских врста' на свету.

- Обично кад поновно пронађемо неку изгубљену врсту, нађемо тек један или два примерка па морамо јако брзо реаговати да бисмо спречили њихово потпуно изумирање, каже Робин Мур.

- Ово је сјајно откриће током немирних времена која су захватила нашу планету и које нас испуњава надом да ћемо пронаћи и остале врсте с пописа 'изгубљених' попут Девинтове златне кртице или глодараа с острва Илин.

ДНК анализа показала је да је сомалијски сенги у сродству с другим врстама из Марока и Јужне Африке.

Ти сисари су се некако раштркали на изразито великом подручју, што пред научнике поставља нову загонетку.

Они сада планирају да покрену нову експедицију 2022. године током које ће на јединке сенгија поставити мале ГПС уређаје који ће бележити њихово кретање и понашање.

Келси Ним из „Global Wildlife Conservation“ додаје: - Откриће да сомалијски сенги постоји у дивљини први је корак у очувању ове врсте. Сад кад знамо да је преживео, научници могу учинити да никад више не нестане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)