ИСКОПАН СКЕЛЕТ ИЗ 16. ВЕКА НА СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ: Трећа фаза археолошких истраживања у сектору Варошке капије (ФОТО)

Н. Ж.

25. 09. 2021. у 11:19

ПРИЛИКОМ извођења треће фазе археолошких истраживања у сектору Варошке капије 1, Смедеревске тврђаве, у самом углу споја бедема Тврђаве и куле 16 пронађен је људски скелет.

ИСКОПАН СКЕЛЕТ ИЗ 16. ВЕКА НА СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ: Трећа фаза археолошких истраживања  у сектору Варошке капије (ФОТО)

Фото: Н. Ж.

Дејан Радовановиц, врсилац дужности директора Регионалног завода за заштиту споменика културе, изјавио је за “Новости”  да је скелет пронађен на дубини која отприлике одговара  укопавању у неком периоду 16. или 17. века, и да се највероватније ради о млађој женској особи. Горњи део скелета је откривен, али још увек није установљено да ли је и доњи део читав или је у потпуности одсечен јер се преко средишњег дела скелета налази повећи камен.

Фото: Н. Ж.

Радовановић је додао да је скелет орјентисан Север-Југ, што је мало необично за хришћанско сахрањивање, па се претпоставља да је реч о припадници муслиманске вероисповести, и истакао да још увек нису урађене никакве антрополошке анализе тако да су ово неки прелиминарни подаци.

Фото: Н. Ж.

Циљ археолошких радова на Варошкој капији превасходно је истраживање оштећеног дела Тврђаве у експлозији муниције 1941. године, и откривање позиције спољашњег бедема такозване “ескарпе” и главног бедема који је великим делом разрушен, а једним делом, од силине  детонације померен ка граду, односно ка југу.

БОНУС ВИДЕО:

РЕКОНСТРУКЦИЈА - Земунска гимназија међу најмодернијим на Балкану

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)