ШТА ЈЕ ОВО БЉЕШТАВО ЗЕЛЕНО? Грађани Измира узнемирени, не знају шта је пало саа неба, а научник упозорава - тога ће бити још! (ВИДЕО)

Novosti online

31. 07. 2021. у 22:09

МЕТЕОР зелене боје који пада у планине, уз гласан прасак, уочен је у близини турског града Измира. Ова појава шокирала је грађане, који су узнемиреност, уз разне гласине, претпоставке и теорије, почели да шире на друштвеним мрежама.

ШТА ЈЕ ОВО БЉЕШТАВО ЗЕЛЕНО? Грађани Измира узнемирени, не знају шта је пало саа неба, а научник упозорава - тога ће бити још! (ВИДЕО)

Foto: Printksrin Tviter/ @jacob__1907

Како пише Раша тудеј, метеор је пао на Земљу у суботу рано ујутру, а пад је снимио велики број људи. Његово спуштање је наводно било праћено гласним праском налик експлозији.

Снимци који круже интернетом показују да је метеор имао зеленкасту нијансу која је осветлила ноћно небо. Није одмах било јасно да ли је заиста дошло до тла или се потпуно распало током спуштања.

Његова необична боја изазвала је најлуђе гласине на интернету, а неки корисници су веровали да је то комад ракетног отпада. Други су сугерисали да се ради о амортизованом сателиту који је испао из своје орбите.

Помоћни директор Егејске универзитетске опсерваторије, др Хасан Али Дал, ипак је дао много приземније и вероватније објашњење за ову небеску појаву. Научник је рекао локалним медијима да је објекат део метеорске кише која се прошле недеље појавила над Земљом и наставиће то до краја следећег месеца.

- Метеорски пљусак Персеида, који је почео 24. јула, трајаће до 24. августа. Број [метеора] ће се повећати у наредним данима - рекао је он.

Пљусак, који се јавља сваке године, повезан је са облаком прашине и већих честица које емитује његова матична комета. Обично достиже врхунац око 11. августа, при чему се у том тренутку примети око 50 метеора на сат. Међутим, предмети су ретко довољно велики да досегну тло.

Зелена нијанса измирског метеора има и једноставније објашњење. Боја трага вероватно потиче од његовог хемијског састава, сигнализирајући да садржи велике количине никла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)