СТАРА ЈЕ 1,3 МИЛИОНА ГОДИНА: У Мароку откривена секира из каменог доба

Срна

29. 07. 2021. у 00:54

АРХЕОЛОЗИ у Мароку пронашли су најстарију мануфактуру секира из каменог доба стару око 1,3 милиона година, саопштио је данас међународни тим.

СТАРА ЈЕ 1,3 МИЛИОНА ГОДИНА: У Мароку откривена секира из каменог доба

Фото: Јутјуб принтскрин Gate 1 Travel

Ово откриће помера за стотине хиљада година уназад датум почетка производње предмета од камена у северној Африци које се везује за кључног претка човека хомо еректуса, рекли су истраживачи.

Ово је пронађено током ископавања у каменолому у предграђу Казабланке.

- Ово велико откриће доприноси нашем знању у вези са појавом такозваног ахеулејског алата у Африци - рекао је Абдерахим Мохиб, кодиректор француско-мароканског програма "Праисторија Казабланке".

Такозвани ахеулејски алати односе се већином на камене секире у источној Африци које су се појавиле током доњег палеолита прије око 1,76 милиона година. Ахеулејском су претходили Олдован у Африци и деловима Евроазије, а пратили су га мустеријски средњи палеолит у западној Евроазији и средње камено доба у Африци.

Марокански археолог Абделхед Бен Нцер рекао је да ово откриће представља "хронолошки преокрет". Он је рекао да се сада верује да су се ахеулејски алати у Мароку почели да праве пре око 1,6 милиона година, а у јужној и источној Африци пре око 1,8 милиона година.

Људи пре овог периода правили су примитивније камене алатке познате као Олдован.

Мохиб је рекао да је ово налазиште у Казабланци једно од најбогатијих налазишта ахеулејског алата, преноси АФП.

Мохиб је додао да је сада могуће говорити о "најстаријем присуству човека у Мароку који је вероватно био једна варијанта хомо еректуса".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)