НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ОТКРИЋЕ ДО САД:Пронађено на стотине гробница у канадској школи (видео)

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 08:54

НA стотине необележених гробова откривено је на простору некадашње интернатске школе за домородачку децу, саопштили су представници Прве нације, заједнице староседелачких народа, јужног Саскачевана у Канади.

НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ОТКРИЋЕ ДО САД:Пронађено на стотине гробница у канадској школи (видео)

Фото: Принтскрин/Јутјуб

- Број откривених гробница биће најзначајнији до сада у Канади - саопштили су представници заједнице староседелачких народа, преносе канадски медији.

Пре нешто више од месец дана, нађени су посмртни остаци 215 деце, неких старости само три године, на месту које је некада било највећа интернатска школа близу Камлупса у Британској Колумбији.

Кадмас Делорм и Боби Камерон, представници заједнице староседелачких народа, рекли су да ће више детаља саопштити на конференцији, те да су нове гробнице нађене у Маријевал индијанској резиденцијалној школи која је радила од 1899. до 1997. године.

Више од 150.000 староседелачке деце похађало је интернатске школе од 19. века, па све до седамдесетих година 20. века. Хришћанске школе, које је финансирала држава, основане су као део програма за асимилацију староседелаца у канадско друштво.

Деца су била приморана да пређу у хришћанство и било им је забрањено да говоре својим језиком. Многа од њих била су физички и вербално злостављана, а претпоставља се да их је чак 6.000 умрло.

Канадска влада се 2008. године извинила у парламенту и признала да је постојао велики број случајева физичког и сексуалног злостављања у школама. Многи ученици сведочили су да су добијали батине само зато што су говорили својим језиком, док су неки изгубили контакт са родитељима и породицама.

Представници староседелачких нација наводе да је наслеђе злостављања и изолације у корену епидемијских стопа зависности од алкохола и дрога у резерватима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)