ПОГЛЕДАЈТЕ СМРТ ЗВЕЗДЕ И НАСТАНАК ЦРНЕ РУПЕ: Ово је навећа снимљена експлозија у свемиру (ВИДЕО)

Новости онлине

12. 06. 2021. у 17:58

МАСИВНИ рафал гама-зрака се састојао од комбинације блиставих рендгенских и гама зрачења забележених на небу, које су емитовали удаљени екстрагалактички извори.

ПОГЛЕДАЈТЕ СМРТ ЗВЕЗДЕ И НАСТАНАК ЦРНЕ РУПЕ: Ово је навећа снимљена експлозија у свемиру (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

На више од милијарду светлосних година од Земље, снимљена је масивна експлозија гама-зрака у сазвежђу Еридан. Експлозија је заправо била смрт звезде и почетак њене трансформације у црну рупу, кажу стручњаци из немачког "Електрон синхротрона" у Хамбургу. Овај свемирски догађај представља највећу експлозију у свемиру која је икада снимљена.

Масивни рафал гама-зрака се састојао од комбинације блиставих рендгенских и гама зрачења забележених на небу, које су емитовали удаљени екстрагалактички извори. Открили су га свемирски телескопи Ферми и Свифт, уз подршку Земљиног телескопа High Energy Stereoscopic System (Х.Е.С.С.) у Намибији.

Иако се налази на милијарду светлосних година од Земље, сматра се да је експлозија дешавање унутар нашег "космичког дворишта", које долази из сазвежђа Еридан.

То је најенергичније зрачење и са најдужим гама-зрачењем од било ког рафалног зрачења откривеног до данас, кажу из немачког тима који га је забележио. Претходни рафали гама-зрака били су у просеку удаљени двадесет милијарди светлосних година. Рафал који је назван ГРБ 190829А први пут је откривен 29. августа 2019. године, пише РТС.

Запажања Х.Е.С.С.-а дају ново светло сазнањима о томе на који начин се производе гама-зраци у овим колосалним звезданим експлозијама које представљају рођење црних рупа, наводе из тима.

Др Ендрју Тејлор из немачког "Електрон синхротрона", коаутор студије, рекао је да су били "у првом реду" када се догодио рафал гама-зрака, а научници су могли да посматрају накнадни сјај неколико дана после невиђене емисије енергије гама-зрака.

а Руиз-Веласко, докторанд са Института за нуклеарну физику "Макс Планк" у Немачкој. Рекла је да су успели да одреде спектар експлозије до 3,3 тераелектронволта.

Научница Силвија Жу, једна од аутора рада, рекла је да су ови рафали највеће експлозије у свемиру изазване колапсом звезде која се брзо ротира.

- Њихова емисија је подељена у две различите фазе: почетна хаотична фаза која траје десетине секунди, након чега следи дуготрајна фаза накнадног сјаја - објаснила је Жу.

Утврђене теорије претпостављају да се две емисионе компоненте морају производити одвојеним механизмом, слично оном како акцелератори честица на Земљи производе сјајне рендгенске зраке за научна истраживања.

Међутим, према постојећим теоријама изгледало је врло мало вероватно да би чак и најмоћније експлозије у свемиру могле убрзати електроне довољно да директно произведу посматране гама-зраке врло високе енергије. То је због "границе сагоревања", која се одређује равнотежом убрзања и хлађења честица унутар акцелератора на Земљи, објашњавају научници.

Али запажања накнадног сјаја ГРБ 190829А сада показују да су обе компоненте, рендген и гама-зрак, синхронизовано избледеле. Такође, спектар гама-зрака се јасно подударао са екстраполацијом рендгенског спектра. Заједно, сви ови резултати снажни су показатељ да су екс-зраци и врло високоенергетски гама-зраци произведени истим механизмом.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)