НЕВЕРОВАТНЕ СЛИКЕ МАРСА: Кинези објавили фотографије које је снимио ровер "Џуронг" (ФОТО)

Новости онлине

11. 06. 2021. у 19:51

СЛИКЕ које је објавила кинеска свемирска агенција детаљно су забележиле црвену, равну и каменом прекривену површину Марса, заједно са ровером и платформом за слетање који су се нашли на површину Марса прошлог месеца.

НЕВЕРОВАТНЕ СЛИКЕ МАРСА: Кинези објавили фотографије које је снимио ровер Џуронг (ФОТО)

Фото: CNSA via AP

Серија слика високе резолуције објављена је на веб страници Кинеске националне свемирске управе (ЦНСА) приказује терен црвене планете у боји, као и платформу за слетање и ровер Џуронг, навела је ЦНСА.

Фото: CNSA via AP

​Горња слика приказује површину Марса, која делује релативно равно, са стенама различитих величина расутих свуда. Имају глатке ивице, светлије су боје од терена и полуукопане су, наводи ЦНСА. На крајњем делу слике налази се прстенаста јама са тамнијим, угаоним камењем и неколико пешчаних дина даље.

Следећа слика, која приказује платформу за слетање, снимљена је када се ровер одмакнуо од платформе за око шест метара. Приказана је и кинеска застава и обриси маскоте за Зимске олимпијске игре и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године.

​Кинеска мисија Тијанвен-1, која се састоји од орбитера, платформе за слетање и ровера, покренута је прошлог јула. Сонда која је носила ровер слетела је у пространу равницу на северној хемисфери Марса, 15. маја.

Ровер Џуронг спустио се са платформе за слетање на површину Марса 22. маја, започињући истраживање Црвена планета. Истражује то подручје 28 марсовских дана (марсовски дан је приближно 40 минута дужи од дана на Земљи).

Ровер истражује Марсову површину и тражи трагове воде или леда који би нам могли помоћи да схватимо да ли је икада било живота на Марсу.

Ово је најновија серија слика коју је ЦНСА објавила од слетања орбитера, преноси РТ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)