ГРАДИ СЕ НАЈДУЖИ ПОДВОДНИ ТУНЕЛ НА СВЕТУ: Из једне државе у другу за седам минута (ВИДЕО)

Novosti online

27. 10. 2020. у 09:30

ГРАДИ СЕ НАЈДУЖИ ПОДВОДНИ ТУНЕЛ НА СВЕТУ: Из једне државе у другу за седам минута (ВИДЕО)

EPA

НАКОН више од једне деценије планирања, започети су радови на најдужем подводном тунелу на свету.

Фемарнбелтски тунел повезиваће Данску и Немачку, спуштаће се и до 40 метара испод Балтичког мора и биће отворен 2029. године, пише Си Ен Ен. 

Тунел који ће бити дуг 18 километара један је од највећих европских инфраструктурних пројеката, а у њега ће бити уложено преко седам милијарди евра. 

Тунел ће пролазити Фехрмарновим појасом, теснацем између немачког острва Фемарн и данског острва Лоланд, а замишљен је као алтернатива тренутној трајектној линији из Родбија и Путгардена која сваке године превози милионе путника. Трајекту треба 45 минута, а након изградње тунела возом ће требати седам, а аутомобилом 10 минута како би се из једне државе прешло у другу. 

Тунел ће уједно бити и најдужи комбиновани аутомобилски и железнички тунел на свету.

- Данас, ако идете возом од Копенхагена до Хамбурга, треба вам око четири и по сата. Након завршетка изградње тунела исто путовање трајаће два и по сата. Многи лете између та два града, али ће у будућности бити боље само сести на воз - рекао је Јенс Оле Каслунд, технички директор у данској државној фирми Фемерн А/С која је задужена за овај велики пројекат.

Исто путовање биће брже и за возаче јер ће се уштедети време на реду за трајект.

Осим позитивног утицаја на путничке возове и аутомобиле, тунел ће тако деловати и на теретне камионе и возове. Наиме, ствара се копнена рута између Шведске и Средње Европе која ће бити 160 километара краћа него што је данас.

Пројекат датира још из 2008. године када су Немачка и Данска потписале уговор о изградњи тунела. Након тога је требало више од 10 година како би обе државе донеле потребне законе и спровеле студије. 

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)