БАЦАЈУ МИЛИОНЕ НА ФОСИЛЕ: Велике аукције у „Сотбију“ и „Кристију“, за кости ти-рекса 6 МИЛИОНА долара, Ботичели - 80 МИЛИОНА!

Д.Б.М.

27. 09. 2020. у 10:25

БАЦАЈУ МИЛИОНЕ НА ФОСИЛЕ: Велике аукције у „Сотбију“ и „Кристију“, за кости ти-рекса 6 МИЛИОНА долара, Ботичели - 80 МИЛИОНА!

Фото: Depositphotos

ЉУБИТЕЉИ уметнина, дијаманата, легендарних „Битлса“, али и диносауруса нарочито они пунијег џепа, са нестрпљењем ишчекују неколико аукција у две највеће светске аукцијске куће „Сотби“ и „Кристи“.

Многима је невероватно на шта неки милијардери троше своје богатство: фосили диносауруса можда још не могу да се пореде са уметничким делима, али раст тражње значи да и цене убрзано расту. Интересовање Леонарда Дикаприја, Расела Кроула и Николаса Кејџа за фосилне остатке, утицало је да се купци на аукцијама отимају за њих. Очекује се да ће један од највећих и најкомплетнијих скелета Тираносаурус рекса који ће бити понуђен 6. октобра на аукцији куће „Кристи“ достићи цену од шест до осам милиона долара. Скелет назван Стен стар је 67 милиона година.

Представник „Сотбија“ Гари Шулер приметио је да је све више људи схватило да нешто старо милијарду година и величине лизалице, може да има вредност као Рембрантов аутопортрет. Један од најређих дијаманата на свету, величине јајета биће понуђен на аукцији „Сотбија“, која ће се одржати следећег месеца у Хонг Конгу. Очекује се да ће достићи цену од 30 милиона долара. Дијамант од 102,39 карата други је по величини овални дијамант ове врсте који је понуђен на аукцији. Откривен је у руднику Виктор у Онтариу у Канади 2018. године, а сечен је и полиран више од годину дана.

Права посластица за богате колекционаре је портрет непознатог племића који је у касном 15. веку насликао чувени ренесансни сликар Сандро Ботичели, чија је почетна цена 80 милиона долара. У јануару следеће године ће се наћи на Сотбијевој аукцији у Њујорку, а процењује се да би цена могла да премаши сто милиона, јер у свету, барем колико је познато, постоји само 12 портрета које је урадио ренесансни мајстор. Занимљиво је да је садашњи власник слику купио на једној аукцији 1982. године за мало више од милион долара.

Фото: Wikipedia

„Сотби“ је поводом обележавања пола века од распада „Битлса“ током септембра понудио успомене од школских дана до краја каријере чувене ливерпулске четворке. У онлајн продаји су предмети који обухватају читаву извођачку каријеру бенда, а процењена вредност потписане копије првог сингла „Лове Ме До“, је између 15.000 и 20.000 фунти. У понуди су се нашле и наочаре које су припадале Џону Ленону чија је вредност измђу 30.000 и 40.000 фунти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)