ИНСПИРИСАНИ РАТОВИМА ЗВЕЗДА: Научници створили вештачку кожу која осећа (ВИДЕО)

Новости онлине

понедељак, 10. 08. 2020. у 22:47

ИНСПИРИСАНИ РАТОВИМА ЗВЕЗДА: Научници створили вештачку кожу која осећа (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

ИНСПИРИСАНИ трилогијом „Ратова звезда“, сингапурски научници развили су „електронску кожу“ која је способна да осети додир.

Они се надају да ће та иновација помоћи људима с вештачким протезама да препознају предмете и осете њихову текстуру, па чак и температуру и бол.

Ту „кожу“, величине квадратног центиметра, чини до стотину малих сензора.

Научници сингапурског Националног универзитета наводе да она може да процесуира информације брже од људског нервног система, а способна је и да препозна 20 до 30 различитих текстура, пренео је Ројтерс.

Може и да чита Брајево писмо са више од 90 одсто тачности.

- Људи морају да ‘клизе’ прстом по предмету да би осетили текстуру, а у овом случају кожа само једним додиром може да детектује различиту текстуру - изјавио је лидер истраживачког тима тима Бењамин Те.

Он је напоменуо да су алгоритми вештачке интелигенције заслужни што је њихов изум у могућности да „брзо учи“. Демонстрацијом је приказано како уређај може да препозна да је лоптица која помаже у отклањању стреса мекана, а да је пластична лопта тврда.

Те је открио да је концепт изума инспирисан сценом из филмске трилогије „Ратова звезда“ у којој Лук Скајвокер остаје без десне шаке коју потом замењује роботском са којом је, како се чини, успео да поврати осећај додира.

Он је додао да је све још увек у експерименталној фази, али да постоји велико интересовање за њихов изум, посебно у медицинским круговима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)