ПРИРОДНИ ЕПИДУРАЛ: Откривен ген за безболан порођај

Ј. Ж. С.

27. 07. 2020. у 11:38

ПРИРОДНИ ЕПИДУРАЛ: Откривен ген за безболан порођај

Фото А. Саханић

ЖЕНЕ које не осећају бол током порођаја поседују ретку варијанту гена која им пружа много већу толеранцију на бол.

Само један одсто жена поседује ген КЦНГ4 који смањује способност нервних ћелија да шаљу сигнале бола до мозга, открили су истраживачи са Универзитета у Кембриџу.

Ген тада делује као природни епидурал и може да објаснити зашто је порођај мање болан доживљај за мали број жена. Научници су тестирали групу жена, које су се породиле без тражења епидуралне анестезије и које нису осећале бол током порођаја. У поређењу са другом групом мајки које су захтевале ублажавање болова, показало се да имају далеко виши праг бола. Затим је истраживан њихов генетски код и пронашли су јединствену варијанту гена која је била одговорна за тако висок праг бола.

- Генетска варијанта коју смо пронашли код жена које осећају мање бола током порођаја доводи до" оштећења "у формирању прекидача на нервним ц́елијама - сматра др Џон Смит са одељења за фармакологију у Кембриџу. - У ствари, овај дефект делује као природни епидурал. То значи да је за укључивање потребно много већи сигнал - другим речима, јаче контракције током порођаја..

На овај начин може да се отвори пут за развој нових лекова за управљање болом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)