СУЗЕ: Живот Срба на КиМ недостојан века у којем живимо

Драгана Зечевић

15. 06. 2022. у 05:00

ЖИВОТ Срба на Косову и Метохију је недостојан века у којем живимо. Без права на слободу кретања, свој језик, у великом броју случајева на сопствену имовину, одласка на литургије, гробља на којима су споменици углавном поломљени...

СУЗЕ: Живот Срба на КиМ недостојан века у којем живимо

Новости

И то траје деценијама. Али, што је још поразније, сведоци ове обесправљености Срба су бројни представници међународне заједнице који су, по правилу, само неми посматрачи.

Без реакције, па чак и најједноставније осуде. Без опомена којима Србију "часте" чим посумњају да би, не дај боже, могло да буде угрожено право неког Албанца. Јасно је одавно да српске невоље и сузе не дотичу међународне представнике на Косову и Метохији, али ни оне широм западног света.

Зато и не чуди да су припадници међународне заједнице поново глуви, слепи и неми на невоље Срба који су последњи дана опет изложени нападима. И то физичким,као у случају два младића из Партеша које је Албанац у кафани из чистог хира избо ножем, али и пљачки имовине повратника код Новог Брда и скрнављењу храмова.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић опомиње да смо претходних дана сведоци серије инцидената и етничке нетрпељивости којој су изложени Срби на простору Космета, а да од доласка Аљбина Куртија на власт имамо 184 етнички мотивисана инцидента, што онеспокојава наш народ на простору КиМ, али одвраћа и потенцијалне повратнике.

Истовремено, косовске власти сачиниле су списак од 72 Срба које позивају на саслушање зато што су протестима желели да скрену пажњу да су им угрожена основна права. И упркос свему, власти у Приштини се хвале како ће до краја године аплицирати за чланство у Европској унији. Ону исту ЕУ која се хвали високим стандардима заштите људских права, али жмури на угроженост Срба на КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (1)

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ: Меридианбет добитник престиже ЦСР награде Wаннабе магазина