ВУК КОЧИ И ВЛАДЕТУ? Наставља се кадровска сапуница око избора кандидата у коалицији око Ђиласовог ССП

Д. М.

29. 01. 2022. у 09:11

ИАКО је у јавности, као решена ствар, са састанка опозиционог блока ССП-НС-ДС-ПСГ пласирана информација да ће њихов кандидат за градоначелника Београда бити професор и бивши дипломата Владета Јанковић, лидер Народне странке Вук Јеремић у петак је донекле бацио сумњу на то да је овај договор "закуцан".

ВУК КОЧИ И ВЛАДЕТУ? Наставља се кадровска сапуница око избора кандидата у коалицији око Ђиласовог ССП

Архива

Јеремић је поручио да "не би спекулисао о било којим индивидуалним решењима за изборни процес" и нагласио да "покушаје да се дође до заједничких решења на свим нивоима не жели да учини тежим него што она већ јесу". Да Јанковић још није званични кандидат у петак је потврдио и Павле Грбовић из Покрета слободних грађана. Јанковић је у петак најпре поручио да још није добио званичну понуду да уђе у трку за првог човека престонице, а затим је рекао да је она ипак стигла.

Иначе, шеф НС највећи је кочничар и идеје која је потекла из Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, да Здравко Понош буде заједнички председнички кандидат овог опозиционог савеза.

На састанку првака странака које чине овај блок у четвртак увече није постигнут дефинитиван договор да ли ће стати иза једног кандидата, нити ко ће то бити и практично је само договорено да се разговори наставе. Већина осталих странака опозиције већ је истакла своје кандидате, па тако учешће на председничким изборима планирају Бошко Обрадовић (Двери), Милош Јовановић (коалиција НАДА), а тој одлуци, како је у петак саопштио, све је ближе и Борис Тадић, председник СДС.

У току је и прекомпоновање и ојачавање већ постојећих коалиција, па се у петак савезу НАДА, који чине ДСС и ПОКС, придружила и "Заједно за Шумадију" Верољуба Стевановића.

Лидер новоосноване странке Српска левица, бивши посланик и члан ДС Радослав Милојичић Кена, рекао је за "Новости" да они планирају учешће на изборима, да ће следеће недеље представити тим, а да ли ће имати свог или ће подржати заједничког кандидата одлучиће после разговора са осталим опозиционим странкама.

ПАЛМА: МОРАЛ И ДВА ПАСОША

ПО законима Србије сви држављани имају право да бирају и да буду бирани, али није морално да се неко кандидује за председника, а да није рођен овде и да има два пасоша, у овом случају хрватски и српски, као што има Здравко Понош - поручио је у петак Драган Марковић Палма, лидер ЈС.

По Марковићу, да би неко постао председник Србије мора бити рођен у Србији, да му је породица у Србији и да има само пасош наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)