ОМОГУЋИТИ СРБИМА ДА ГЛАСАЈУ: И власт и опозиција тражили од делегације ЕП да се заложе за права наших људи у јужној покрајини

Агенције

28. 01. 2022. у 20:47

ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИ који посредују у међустраначком дијалогу у Србији одржали су у петак низ састанака са државним врхом и представницима странака власти и опозиције, а главне теме били су досадашњи кораци у правцу унапређење изборног процеса, даље препоруке, али и проблеми са којима се Срби са КиМ суочавају у остваривању својих гласачких права.

ОМОГУЋИТИ СРБИМА ДА ГЛАСАЈУ: И власт и опозиција тражили од делегације ЕП да се заложе за права наших људи у јужној покрајини

Брнабићева и Билчик / Фото Танјуг

Тања Фајон, Владимир Билчик, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан су се током разговора са председником Србије Александром Вучићем осврнули на резултат недавно одржаног референдума и поздравили завршетак овог важног корака у реформи Устава у циљу јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање ЕУ. Посредници ЕП су разговор са представницима опозиције оценили као конструктиван и упознали председника са појединим сугестијама у вези са изборним процесом, али и са предложеним изменама Закона о избору народних посланика, као и о текућем раду Привременог надзорног тела за праћење медија.

Вучић је истакао да је од почетка показао спремност и вољу да саслуша све аргументоване предлоге и да је много тога већ урађено у циљу унапређења изборних услова. Он је посебно истакао бројне и константне опструкције којима власти у Приштини, супротно свим демократским стандардима и европским вредностима, покушавају да лише Србе са КиМ да остваре своје бирачко право на априлским изборима.

Исте поруке у разговору са европарламентарцима послала је и премијерка Ана Брнабић.

Део опозиције, односно представници Нове странке, ГДФ и СДС, такође су у петак затражили од посредника из Брисела да помогну да Срби на КиМ могу да остваре своје бирачко право.

Новим разговорима у Београду са посланицима Европског парламента овог пута одазвали су се и ДС, ПСГ и Вук Јеремић из Народне странке, а који су прошлог септембра напустили међустраначки дијалог незадовољни његовим током.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)