ДЕЧАК СТРАДАО ЗБОГ ИЗАЗОВА НА ТИК-ТОКУ? Истрага о смрти дечака у Раковици, који је у уторак пронађен у својој соби обешен о кревет

С. В. - А. З. К.

27. 01. 2021. у 21:21

ДЕЧАК СТРАДАО ЗБОГ ИЗАЗОВА НА ТИК-ТОКУ? Истрага о смрти дечака  у Раковици, који је у уторак пронађен у својој соби обешен  о кревет

Зграда у којој је живео настрадали дечак / Фото М. Анђела

ДЕВЕТОГОДИШЊИ Ђ. С., који је у уторак увече пронађен обешен у својој соби у Улици Боже Бауцала у београдској Раковици, према незваничним информацијама, наводно је настрадао због изазова који је преплавио друштвену мрежу "Тик-ток".

У тој опасној игри деца, наводно, уз помоћ каиша, мараме или траке стежу врат док не падну у несвест. Полиција, међутим, и даље истражује да ли је реч о самоубиству или несрећном случају.

Трагедија се догодила док су малишанови родитељи били у продавници са млађим дететом. Када су се вратили, врата су била закључана, а дечака нису могли да дозову.

Како се незванично наводи, Ђ. С. су обешеног о кревет пронашли припадници полиције и ватрогасци, који су морали да развале прозор како би дошли до њега. Лекари су покушали да реанимирају малишана, али су, нажалост, могли да само да констатују смрт.

У насељу у ком је малишан живео са родитељима у среду је владао мук. Поједине комшије сазнале су за ову трагедију тек из медија, а они који станују у непосредној близини зграде у којој се догодила трагедија, испричали су нам да је несрећни отац вриштао од бола.

- Та породица се доселила пре неколико година из Жаркова у овај стан. Како смо чули, наследили су га од неке баке. Било је потресно кад смо чули оца и мајку како запомажу - испричала је једна комшиница.

Уколико се докаже да је још једно дете настрадало због изазова са друштвене мреже, која је популарна међу децом и тинејџерима, намеће се питање како ограничити такве садржаје и зашто се најмлађи одлучују на учествовање и снимање у игри која може да има опасне последице по здравље.

Клинички и дечји психолог др Влајко Пановић објашњава, за "Новости", да родитељи морају да обрате пажњу када деци купују телефоне и уређаје са моћним конфигурацијама, и да буду свесни опасности које техника и интернет са собом носе.

- Наша деца живе у времену померених вредности, где се речи и обећања не одржавају, у потпуној несигурности и релативизацији у друштву, школи и на улици - каже др Пановић. - Саветујем родитељима да, као што воде рачуна о томе шта деца једу, буду присутни у њиховим животима и кад одабиру визуелне и емоционалне садржаје који се таложе у дечјим главама. Важно је да мајке и очеви схвате да на друштвеним мрежама има превише забаве, болесних, перверзних, опасних и сатанистичких садржаја. Врло је битно да родитељи филтрирају садржаје које њихови малишани конзумирају, тако што ће да развију однос са децом.

То значи, истиче наш саговорник, да они треба да седе са ћеркама и синовима, да заједно коментаришу или да пусте децу да искажу своје утиске о тим садржајима, а не да им деле савете као што већина родитеља ради.

- Радост је основа игре, а у видео-играма и многим садржајима који се нуде нема радости. Тамо има само узбуђења и похлепне потребе да се понове радње, да се што више конзумирају како би се развили моћ, ентузијазам, неко такмичење са виртуелним, али нема радости, јер изостаје директан сусрет са другим бићем. Мој савет родитељима је: да разумеју ту реалност, да схвате природу и моћ технике којој не можемо да се супротставимо. Едукација је најважнија, да седе са својом децом, питају их шта се тамо дешава и тако помогну да формирају свој вредносни пут. А не да им бране, отимају, узимају, вриште или да их моле.

УПОЗОРЕЊА НА "БЛЕКАУТ"

МНОГИ корисници друштвене мреже "Тик-ток" упозорени су да не учествују у опасном изазову који се у последње време шири на овој платформи. Као и многи претходни изазови на мрежама, и овај наводи кориснике да изводе по живот опасне задатке који могу имати и фаталне последице.

Такозвани "блекаут" изазов већ је однео неколико жртава. Прво је, прошле недеље, једна десетогодишња девојчица из Палерма смртно настрадала у такозваној "игри гушења", стежући каиш од бадемантила око свога врата. Слична несрећа догодила се у понедељак деветогодишњем дечаку у Тринидаду.

ОНЛАЈН ПОКУШАЈ САМОУБИСТВА

ДОКТОР Пановић подсећа на случај који се догодио пре неколико година, када је полиција спречила самоубиство тинејџерке из Младеновца, која је данима била у онлајн комуникацији са дечаком из Букурешта. Он је покушао да одузме себи живот.

- Полиција га је спречила да се убије, а током испитивања открио је надлежнима да је комуницирао са девојком из Србије. Тамошња полиција је одмах контактирала са нашом, која је успела да пронађе девојку која је планирала да себи одузме живот очевим пиштољем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Gradimir Radivojevic

27.01.2021. 21:39

Ovo je primer loše komunikacije roditelja i deteta, toliko se dopušta deci bez ikakve kontrole da ulaze u sve društvene mreže sa koje kakvim sadržajima i glupostima, gde decu ovako mladu lako nagovoriti da uradi ovakvu tragičnu stvar, da sam vlast odmah bi ukinuo Tik-tok, ništa pametno tu nema .