МАЛОЛЕТНИКУ ОСУМЊИЧЕНОМ ЗА СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ (11) ОДРЕЂЕН ПРИТВОР: Прети му следећа казна

Novosti online

27. 01. 2021. у 19:31

МАЛОЛЕТНИКУ ОСУМЊИЧЕНОМ ЗА СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ (11) ОДРЕЂЕН ПРИТВОР: Прети му следећа казна

Фото: МУП

ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова у Београду претходно су поднели кривичну пријаву против четрнаестогодишњег младића због сумње да је извршио кривична дела разбојништво и силовање.

Малолетнику (14) који је у недељу ухапшен и против којег је поднета кривична пријава под сумњом да је тог дана на Ада Хуји у Београду починио разбојништво и сексуално напаствовао девојчицу од 11 година, одређен је притвор до 30 дана.

Уколико се докаже да је починио дело сексуалног злостављања, како каже адвокат Жељко Павловић, с обзиром на то да се ради о млађем малолетнику, он може да добије само васпитну меру, а најстрожа је васпитно поправни дом од 6 месеци до 4 године.

Како је у недељу увече саопштило Министарство унутрашњих послова, поднели су кривичну пријаву против младића (14), због сумње да је извршио кривична дела разбојништво и силовање.

- Сумња се да је он, око 18 часова на кеју на Ади Хуји, уз претње, напао две малолетне особе украо им мобилни телефон и блутут звучник, након чега је, једну од оштећених, сексуално напаствовао. Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном суду- навдено је тада у саопштењу МУП-а.

У Вишем јавном тужилаштву кажу да случај води Одељење за малолетнике и да је овом малолетнику одређен притивор до 30 дана.

У овом случају примењује се Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолених лица. Адвокат објашњава да је у кривичноправном смислу дете до 14 година и да оно не може бити одговорно.

- Малолетник је од 14 до 18 година, с тим да је млађи малолетник од 14 до 16 а старији малолетник од 16 до 18 година. Ако је у питању млађи малолетник, као што је овде случај, ако се докаже да је крив, може му се изрећи само васпитна мера. Значи, нема малолетничког затвора, а као најтежа васпитна мера је упућивање у васпитно поправни дом од 6 месеци до 4 године- каже Павловић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

deda

27.01.2021. 19:56

Ja ne mogu da verujem da ovako psihički perverzna osoba, pa makar imala i 10 godina, može da se izvlači sa ovako smešnom kaznom. Je l' ovo treba da znači da mi sada možemo samo da posmatramo šta će on još do 18. godine napraviti, očigledno nije normalan, i pričati "pa eto dete je". Zamislite tu jadnu devojčicu kakve je ovo posledice ostavilo na nju, uništio joj je život, takođe i njenim roditeljima.

Može da počini delo a ne može da odgovara

27.01.2021. 20:08

za počinjeno?! Rekao bih da oni koji su to smislili nisu bili sposobni za to delo ali bi trebalo da odgovaraju jer su time abolirali unapred brojne počinioce zločina!

Srđan

29.01.2021. 03:51

Ovakav mlitav kazneni sistem zapravo nije ništa drugo nego podsticanje nasilja. Kazne su vrlo male i gotovo smešne i za niz drugih teških krivičnih dela, što samo govori o tome koliko smo se kao ljudi degenerisali i koliko smo nespremni na borbu sa zlom.