ГОДИНУ ДАНА ОД ЛИКВИДАЦИЈЕ ВОЂА ШКАЉАРАЦА: Стаматовић и Дедовић изрешетани у Атини, убице и даље на слободи (ВИДЕО)

Новости онлине

19. 01. 2021. у 13:18

ГОДИНУ ДАНА ОД ЛИКВИДАЦИЈЕ ВОЂА ШКАЉАРАЦА: Стаматовић и Дедовић изрешетани у Атини, убице и даље на слободи (ВИДЕО)

Фото: Архива Новости

ПРЕ тачно годину дана у атинском кварту Вари ликвидиране су вође Шкаљарског клана Стеван Стаматовић и Игор Дедовић. Четири нападача су пуцњима радикално изменили однос снага у рату црногорских криминалних организација.

Касније су оперативне информације и процене српских безбедносних служби утврдиле да је мета био Дедовић, док је Стаматовић убијен зато што се тог дана био за истим столом са Дедовићем, у кафићу "Воскопула". У нападу је рањена и једна женска особа, која је са повредом ноге пребачена у болницу.

Према сазнањима српских и црногорских служби Дедовићева ликвидација је планирана дуго и детаљно и то као одмазда за смрт Владимира Рогановића и Даворина Балтића, који су довођени у везу са "кавачким кланом".- Мирно су ушетали у ресторан и само су одједном одјекнули пуцњи. Сви су почели да вриште и да беже, а они су мирно изашли напоље и отишли - рекао је један од очевидаца ликвидације.

- Оно што смо доживели подсећа на амерички филм. Одједном су ушла два мушкарца и почела да пуцају! Пуцњи су били незаустављиви. Њихови малишани су вриштали! Један од њих је одмах пао мртав са столице на којој је седео - рекао је други гост ресторана за грчке медије.

Убице су до Стаматовића и Дедовића наводно дошли тако што су пратили њихове супруге, које су дошле у Грчку да би са својим мужевима провеле новогодишње и божићне празнике.

Оне су избегавале да полицајцима прецизирају где су одселе, а на њихова питања су одговарала фразом "Не сећам се". 

Четворица нападача који су у Стаматовића и Дедовића испалили чак 24 метка и даље нису ухапшени. Грчки медији су пренели да је је реч о нападачима у двадесетим годинама, док је један старији и има око 45.

Грчки органи су одмах отворили истрагу против тројице држављана Србије за које се сумњало да су имали везе са убиством. Они су 6. јануара прошле године, две недеље пре убиства, ухапшени након сукоба у једном ноћном клубу у Глифкади.

Након што су се сукобили са гостима у локалу и отишли из клуба, полиција их је идентификовала и привела. У моменту хапшења, пише "Катимерини", један од приведених грађана Србије имао је оружје са избрисаним серијским бројем, док се за другог сумња да се свог отарасио када је видео полицајце.

Ко су били убијени?

За Игором Дедовићем (43), који је са браћом Игором и Јовицом Вукотићем био означен као један од вођа шкаљарског клана, била је расписана потерница због покушаја двоструког убиства Војина Ступара и Милоша Радоњића наводно блиских кавачком клану крајем марта 2016. у Котору. Ступар је тада задобио тешке телесне повреде опасне по живот, док је Радоњић остао неповређен.

Дедовића су инспектори повезивали са шверцом наркотика. Он је некада био власник чувеног ланца пицерија “Пронто”, а неколико дана након што је био рањен у пуцњави која се догодила у августу 2008. године напустио је Црну Гору.

Стеван Стаматовић важио је за вођу загоричана, криминалне групе из Подгорице која је блиско сарађивала са шкаљарским кланом. Стаматовић је оптужен да је организовао криминалну групу чији је задатак био да убију Радојицу Зековића, који је наводно близак кавачком клану. Њему је у новембру прошле године за то кривично дело изречена казна затвора у трајању од 12 година. Стаматовић је био у бекству и судило му се у одсуству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)