ОВАКО ЈЕ МИКА АЛЕКСИЋ ГОВОРИО О СВОЈИМ УЧЕНИЦАМА: Девојчице брже сазревају, са родитељима није хтео да разговара

Новости онлине

17. 01. 2021. у 08:39

ОВАКО ЈЕ МИКА АЛЕКСИЋ ГОВОРИО О СВОЈИМ УЧЕНИЦАМА: Девојчице брже сазревају, са родитељима није хтео да разговара

Фото: Принтскрин РТС

ПОЗНАТИ српски редитељ и учитељ глуме Мика Алексић приведен је због оптужби глумице Милене Радуловић да ју је силовао док је била малолетна. Милена је у својој исповести испричала да се све догодило у школи глуме, “више од једном”, када је имала само 17 година а Алексић већ 61.

Овако је Мика причао о родитељима и деци која су долазила на часове код њега, и говорио је да они "морају сами да желе да буду ту".

- Не могу овде да буду мали људи чија жеља да остану није толико јака, или није њихова већ мамина, татина, бакина. Никог од њих нисам звао. Они долазе у овај студио и морају да потврде своју жељу, ако је искрена. Временом схвате да су сви ти захтеви потребни само њима - говорио је Алексић.

- Девојчице су по правилу нешто брже у социјалном зрењу од вршњака, а на емотивном плану постоји оно што сам приметио као разлику – све више дечаци испољавају нежност и романтичност у односу на девојчице.

Алексић је једном приликом причао и о томе зашто никада не разговара са родитељима својих ученика.

- Родитељи се понашају као власници своје деце. Не знају да се родитељство и учи. У родитељство, и да хоћу, не могу нити пристајем да се мешам. Осећај родитељства је увек везан за емотивну уцену. То је доминантан принцип који влада између родитеља и деце. На крају крајева, не постоји добар пример у свету да родитељ може да буде професор свом детету. То је немогуће. Баш зато што је између та количина и тај облик љубави. Суштина је да се љубав учи, да се емоције развијају и да се мишљење учи. Тај круг је затворен – живиш онако како мислиш. Пре свега мораш да научиш да мислиш, и то је за малог човека откривање ствари. Омогућити малом човеку да нешто открије или га навести на тај пут умеће је педагогије, јер на том путу он доживљава радост. Онда је учење лако, спојено је с таквим задовољством чак и кад тај мали човек открије да рингла пече. И то је задовољство. То узбуђење што је нешто сазнао је непроцењиво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)