НИСАМ УСАМЉЕН У СВОЈОЈ БОРБИ: У Првом општинском суду јуче одржан наставак саслушања Милоша Ковића

Љ.Б.

02. 12. 2020. у 17:38

НИСАМ УСАМЉЕН У СВОЈОЈ БОРБИ: У Првом општинском суду јуче одржан наставак саслушања Милоша Ковића

Фото: Новости

ПРЕД Првим основним судом јуче је одржан наставак саслушања историчара Милоша Ковића, по тужби за повреду части и угледа, коју су против њега поднели историчари Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Радош Љушић и Влада Станковић.

Ковић је рекао да он испуњава стручну и моралну дужност историчара, када јавно и отворено критикује ставове које заступају тужиоци. Критика и дијалог су, како је нагласио, основ и услов напретка сваке науке, али и јавног живота у сваком друштву.

- Увидом у моје текстове и интевјуе лако се може утврдити да тужба почива на измишљеним исказима и на реченицама које никада нисам ни изговорио, нити написао - истакао је Ковић за наш лист.

- Тачно је да сам рекао да тужиоци заступају „хашку историју" и „НАТО историју" Срба. То је историја која кривицу за ратове на нашим просторима у 20. веку, нарочито на оне вођене у току разбијања Југославије, баца на Србију. На тај начин морално се оправдавају поновљени геноциди над српским народом, које су у прошлости починиле садашње чланице НАТО пакта, као и да се тако правда, што је посебно важно, агресија НАТО на Крајину, Републику Српску и СР Југославију.

Ковић је подсетио на изјаве тужилаца да су Срби "биолошки отпад", да ће да "загаде Европску унију", да су заслужили Јасеновац и „Олују", што је говорио Никола Самарџић, да је 1914, 1941, 1991. требало да клекну пред Немачком, као што је рекао Љушић, да је атентатор на Павелића "насилник и убица", што тврди Дубравка Стојановић.

Он је нагласио да у супротстављању таквим ставовима није усамљен и да је, примера ради, у јулу и августу ове године 105 водећих личности нашег јавног живота протествовало против исказа Самарџића и Стојановићеве, које су назвали «обновом и одбраном усташких злочина и идеја».

Страдалничка традиција

Ковић наводи да је закључио свој исказ рекавши да он није први професор Универзитета у Београду коме се суди због јавно саопштеног мишљења о одсудним питањима наше историјске судбине и наше данашњице. Како је рекао, част му је да сада и он, вођен савешћу, захваљујући овом судском прогону - тужиоци су против њега поднели 8 тужби и траже одштету од преко 4.000.000 динара - наставља ову нашу страдалничку, али добру, часну и честиту традицију.

-Моја дужност није само да браним аутономију историје као науке од НАТО пропаганде, него и да се супротстављам прогону над својим колегама, историчарима са Филозофског факултета – навео је Ковић.

- Сам Радош Љушић у својој најновијој књизи пише о томе како он и његови пријатељи «удаљавају» и «доводе» историчаре на Одељење, као и да је 110 српских историчара, априла 2019, потписало писмо подршке колегиници Мири Радојевић, у чијем су јавном вређању и прогону, поред осталих, непосредно учествовали Стојановићева и Станковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Snezana

02.12.2020. 18:05

Подршка Милошу Ковићу за српску историју коју нам "краду" земље запада. Бити честит историчар који утиче на формирање самопоштовања и самосвести будућих генерација има сем научног, социолошког и стратешки значај за опстанак нашег народа!

ja sam svetac mirotvorac

02.12.2020. 19:03

nema leka za šovinizam srba prema srbima , svešteničko veličanje dimitrija ljotića mite ko heroja je najbolji primer tog šovinizma danas među srbima, ko ne voli ljotića nije pravoslavac nije srbin nego komunist i ustaša

gerseauxx

02.12.2020. 22:12

Svaka cast profesore Kovicu. Puna podrska u borbi za dostojanstvo istorije Srba a nepokolebljivo suprostavljajuci se ovim manekenima samounizavanja naseg naroda. Neverovatni i potpuno neshvatljivi motivi !!!! DA Bog sacuva !!!