У ПРОЦВАТУ ВРБОВАЊЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: У Србији од почетка године 48 жртава трговине људима, од тога скоро половина су деца

В.Ц.С.

01. 12. 2020. у 19:46

У ПРОЦВАТУ ВРБОВАЊЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: У Србији од почетка године 48 жртава трговине људима, од тога скоро половина су деца

Depositphotos

У СРБИЈИ је од почетка године до краја октобра идентификовано 48 жртава трговине људима, од чега су 23 деца (15 девојчица и осам дечака). Ово су званични подаци Центра за заштиту жртава трговине људима, које је саопштила АСТРА поводом Међународног дана борбе за укидање ропства.

- Ова деца су жртве сексуалне експлоатације, принудних бракова, принудног просјачења и принуде на вршење кривичних дела. Број званично идентификованих жртава трговине људима прошле године је био 39, па се чини да трговци људима ове године посао обављају мало боље. Међутим, не смемо заборавити на упозорења стручњака да сива бројка износи и десет пута више – кажу у АСТРИ.

Од почетка године до данас, и сама АСТРА је имала повећан број позива за више од 70 одсто, као и повећан број теренских акција за око 44 одсто. Теренске акције биле су углавном намењене директној помоћи жртвама (хигијенски и пакети хране и одеће). Само у августу, ранијих година мирном месецу, број позива упућених АСТРИНОМ Тиму за подршку жртвама био је 640, што је за 126 одсто више него прошле године и рекорд за овај месец од када постоји АСТРИНА СОС линија (2002).

- Економска криза продубљена присуством пандемије вируса ковид 19, учинила је некадашње жртве рањивијим, па су се чешће обраћале за помоћ, јер су остајале без посла. С друге стране, број жртава трговине људима у циљу радне експлоатације је повећан. Само АСТРИН тим за подршку идентификовао је ове године 31 жртву. Од тог броја, 24 су принуђене на радну експлоатацију (23 мушкарца – 19 су страни држављани, и једна жена). Већину жртава принудног рада чине мушкарци и они су најчешће експлоатисани на грађевини или у пољопривреди. Радна експлоатација жена обавља се у затвореним, често приватним просторима, па је због тога мање видљива. Осим тога, жртве сексуалне експлоатације често су и радно експлоатисане – примећују у АСТРИ.

Присуство пандемије вируса ковид 19 учинило је трговину људима мање видљивом и због тога што се велики део активности трговаца одвија преко интернета и друштвених мрежа. Жртве се врбују најчешће преко лажних огласа за посао, али када су у питању деца и млађе особе, и перфиднијим методама. Размере и последице онлајн врбовања и трговине биће дефинисане тек у наредним годинама, примећују у Астри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)