У АКЦИЈИ "ЗЕЛЕНО" ПАЛИ И СРБИ: Шпанска полиција у сарадњи са колегама из европе у борби против узгоја марихуане

Н. Б.

24. 11. 2020. у 20:22

У АКЦИЈИ ЗЕЛЕНО ПАЛИ И СРБИ: Шпанска полиција у сарадњи са колегама из европе у борби против узгоја марихуане

Припадник шпанске полиције на једној од плантажа / Фото Шпанска полиција

ОД фебруара прошле, па све до октобра ове године, током акције под радним називом "Зелено", шпанска полиција запленила је скоро 25.642 килограма марихуане.

У борбу против узгоја ове врсте наркотика кренули су након што су последњих година спровели више операција у сарадњи са колегама из неколико европских земаља, међу њима и из Србије, када су дошли до података да је производња ове биљке на изузетно високом нивоу.

Током разоткривања мреже нарко-дилера, ухапсили су 3.695 особа, а лисице на руке стављене су и нашим држављанима. Поред велике заплене марихуане, Шпанци су открили и запленили и 23.849 килограма хашиша, 3.140 килограма кокаина, 85 килограма хероина, 458 комада оружја и више од 7,6 милиона евра.

Широм Шпаније, лоцирано је више од 800 плантажа, а у Толеду је откривена до сада највећа подземна плантажа, као и још четири, смештене у шумовитим, тешко приступачним подручјима. За потребе узгоја, чланови криминалних група посекли су велике површине борове шуме, максимално искоришћавајући шумске терасе. Да би наводњавали усеве, правили су вештачке баре за складиштење воде, која је накнадно цревима спроведена до поља канабиса.

Интересантно је да марихуану узгајају и по гаражама, индустријским складиштима, па чак и у јавним установама. Тако је почетком овог месеца, у Ваљсу ухапшен српски држављанин (48), који је, како су пренели шпански медији, гајио марихуану у наизглед напуштеној вили. На лицу места откривено је на хиљаде засада канабиса, али и тајни канали и пролази до куће.

Ухапшени Србин је био под истрагом од почетка јула, када је шпанска полиција добила прва сазнања у вези са узгојем марихуане на тој локацији. Вила је на први поглед деловала напуштено и изоловано, али је пажњу привукло то што су је чувала два ротвајлера. У ходнику виле пронађен је лажни ормар којим се пролазило до засада на спрату где је откривена права плантажа са 1.050 биљака марихуане у различитим фазама раста.

Неколико месеци раније у Малаги су ухапшена двојица Срба, а за једним од њих Србија је издала налог за хапшење, због напада на навијача противничког тима на стадиону Црвене звезде у Београду. У кући у којој се крио, полиција је открила лабораторију за узгој марихуане.

ОКО 2.000 АГЕНАТА

ДЕО марихуане произведене у Шпанији, намењен је тржишту углавном земаља Западне Европе.

У операцију "Зелено" укључено је око две хиљаде агената, специјализованих за борбу против трговине дрогом. Ова, како Шпанци кажу "пионирска операција у Европи", покренута је уз подршку Интерпола и Еуропола.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)