ЦРНА ТАЧКА У СРБИЈИ: Речна полиција започела офанзиву против дунавских криминалаца

Ј. И.

24. 11. 2020. у 08:05

ЦРНА ТАЧКА У СРБИЈИ: Речна полиција започела офанзиву против дунавских криминалаца

Nenad Zivanovic

АКВАТОРИЈУМ Смедерева важи за црну тачку речне пиратерије на пловном путу кроз Србију, а упркос недовољној опремљености, због ранијих учесталих напада на посаде страних бродова, речна полиција започела је офанзиву на дунавске криминалце.

Од почетка новембра, посаде које плове кроз смедеревски акваторијум сведоче о појачаној активности речне полиције, а званични подаци показују да за то време није пријављена ниједна крађа или покушај пљачке на бродовима, кажу у Удружењу професионалних лађара Србије.

- Морамо да похвалимо ангажовање припадника ове јединице, као и ниво професионалности између укрцаних посада и полицајаца у патроли. Апсолутно стојимо на располагању полицији за сваку помоћ - истиче Бранислав Вајда из УПЛС.

Вајда подсећа на озбиљан проблем када је реч о опремљености речне полиције, посебно за зимске услове:

ДИРЕКТНА ВЕЗА

ИЗ УПЛС предлажу увођење директне телефонске везе са дежурном патролом речне полиције у Смедереву. Јер, како наводе, позивање преко дежурне службе Полицијске управе изискује превише времена када је кључна брза реакција у борби са речним разбојницима.

- Речна полиција Смедерево располаже једним јединим чамцем отвореног типа, без основне навигацијске опреме, са само једним мотором. Пријављен нам је случај када је услед густе магле полицијски чамац остао "заробљен" уз брод. Посада брода понудила је уточиште од хладноће полицајцима, а потом их бродом превезла до обале, јер нису имали опрему за пловидбу у условима смањене видљивости.

Лађари истичу да је слична ситуација на готово свим важнијим сидриштима у Србији. Због овога УПЛС апелује на надлежно министарсттво да обезбеди адекватну опрему - чамце за вишесатни или вишедневни боравак на води, са адекватном опремом за радио-везу са бродовима, радаром и опремом за праћење бродова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)