ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА: Пресуда бившем министру одбране СЦГ Првославу Давинићу за десет дана

С. Ј. М.

18. 11. 2020. у 18:04

ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА: Пресуда бившем министру одбране СЦГ Првославу Давинићу за десет дана

Фото Depositphotos

ПРЕСУДА бившем министру одбране СЦГ Првославу Давинићу и генералу Милуну Кокановићу, којима се у Вишем суду у Београду суди због злоупотребе положаја биће изречена за десетак дана 30. новембра.

Давинић се терети да је 2005. године закључио шететан уговор о продаји 57.000 аутоматских пушака, пушкомитраљеза и митраљеза државној фирми "Југоимпонт монт" из Подгорице која је дала, 28 одсто нижу цену од београдске приватне фирме "Маг петрол". А обојица се терете за куповину два стана тадашњем начелнику генералштаба Војске СЦГ у Подгорици и Београду.

Ово поновљено суђење јуче је завршено, а одбрана је у завршним речима закључила да на основу постојећих доказа који су изведени током поступка није доказано да су бивши министар одбране СЦГ и генерал Милун Кокановић извршили наведена кривична дела. С друге стране тужилац је тражио да се прогласе кривим и да се осуде по закону.

Иначе Давинић и Кокановић су пре четири године били првостепено ослобођени наведених оптужби, али је Апелација наложила да се суђење понови.

- Тражили су да се утврди да ли је Давинић могао да утиче или да обмане Високи савет одбране приликом продаје пушака - каже нам његов бранилац Драган Пашић. - Због тога су испитани тадашњи високи функционери Борис Тадић, Филип Вујановић и Игор Лукшић који су потврдили Давинићеву одбрану. Тадић је рекао да Давинић као министар није могао да бира, већ је морао да изврши налог Врховног савета одбране да се то оружје прода "Југоимпорт монту", а онда даље преко САД извезе у Ирак за потребе ирачких оружаних снага. Тадић је потврдио и да је та идеја потекла од Филипа Вукановића.

Како нам каже Пашић Вујановић је у свом исказу био дискретан и рекао да је било неке продаје, али се не сећа детаља, а закон му омогућава да не сведочи о ономе што би њега могло да угрози. С друге стране Игор Лукшић је рекао да је идеја о начину продаје пушака потекла из Црне Горе, а да су станови за начелника Генералштаба купљени из буџета Црне Горе.

Иначе продате пушке су тада проглашене за вишак у наоружању војске и налазиле су се у Црној Гори. Новац од њихове продаје 1,5 милиона долара уплаћен је тој Републици за развој њихове наменске индустрије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)