НЕ ИЗРУЧУЈТЕ МОЈУ ЋЕРКУ: Вапај мајке трудне Филипинке чију екстрадицију од Србије захтевају САД

Ј. Ћ.

14. 11. 2020. у 08:00

НЕ ИЗРУЧУЈТЕ МОЈУ ЋЕРКУ: Вапај мајке трудне Филипинке чију екстрадицију од Србије  захтевају САД

Џесика Атилано

ОВДЕ сам да апелујем на српску владу да не изручи моју трудну ћерку, њеног мужа и остале српске држављане Сједињеним Америчким Државама. Не могу да замислим како ће њених шесторо малолетне деце, као и седмо које је на путу, да расту и живе без родитеља. Дошла сам са Филипина да покушам да им помогнем, али не знам колико ћу још моћи да поднесем ову патњу - каже, за "Новости", Џесика Атилано, мајка Ксеније Меј Атилано, која је са супругом и још деветоро Нишлија осумњичена за финансијску интернет превару и чије изручење су затражиле власти САД.

Џесика ових дана брине о Ксенији, која је већ пробила термин за порођај, и којој је због тога одобрена мера кућног притвора уз електронски надзор. И њен адвокат Милан Петровић сматра да би јој требало судити пред домаћим правосуђем, јер нема услова за њено изручење. Он зато најављује жалбу на решење Вишег суда у Београду о екстрадицији.

- Тренутно се налазимо у фази подношења жалбе Апелационом суду на решење Вишег суда којим је утврђено да су испуњени услови за изручење наших држављана Сједињеним Америчким Државама, у складу са Законом о међународној правној помоћи, који је Србија потписала са САД - каже нам Петровић. - Поднели смо жалбу на такву одлуку јер сматрамо да нису испуњени услови за изручење, али и јер је наводно кривично дело за које их терете почињено на територији Србије, па је она једина земља која може бити надлежна за вођење овог поступка.

РЕВИДИРАТИ УГОВОР

- У УГОВОРУ са САД нигде није експлицитно наведено шта ће се десити ако неки наш грађанин изврши кривично дело у Србији, а штета настане у Америци. Које ће законодавство бити меродавно и да ли ће он у том случају бити изручен или не, што такође нигде није наведено. Зато се овај уговор не може односити на ових једанаесторо осумњичених и мора бити ревидиран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)