ЗГРНУЛИ МИЛИОНЕ, ЖИВЕ ОД ТУЂЕ ПОМОЋИ: Неизвесна судбина десеторо Нишлија, подаци о њиховом материјалном стању не слажу се са оптужбама ФБИ

Д. АЛИХОЏИЋ

31. 10. 2020. у 07:31

ЗГРНУЛИ МИЛИОНЕ, ЖИВЕ ОД ТУЂЕ ПОМОЋИ: Неизвесна судбина десеторо Нишлија, подаци о њиховом материјалном стању не слажу се са оптужбама ФБИ

Илустрација / Фото Depositphotos

ОДЛУКА Антонија С. да прихвати изручење Сједињеним Америчким Државама отворила је многа питања о даљој судбини осталих десеторо осумњичених Нишлија, које ФБИ терети да су били организатори дигиталне преваре којом су наводно оштетили америчке држављане за око 70 милиона долара.

Међу ухапшенима има и држављана Филипина и Црне Горе, а иако су оптужени да су наводно згрнули милионе долара, неки од њих живе од - социјалне помоћи.

ИТ стручњаци и програмери, које неки називају чак и хакерима и модерним Робин Худовима, нису старији од 35 година. Нашли су се под лупом ФБИ под отпужбом да су варали људе широм планете. Званични подаци о њиховом материјалном стању, међутим, говоре другачије, па чак и то да живе од помоћи државе или их издржавају родитељи.

Како су се, на пример, браћа Урош С. (31) и Андрија (27) С. из Ниша нашли у овој групи, засада није познато, али је, према сазнањима "Новости", старији брат незапослен, издржава се од помоћи државе и родитеља, а и супруга му је такође незапослена. Млађи Урош је у мало бољој ситуацији јер се "издржава од уштеђевине коју је стекао радом на крузеру и држања часова енглеског језика преко интернета."

Апелациони суд у Београду укинуо је, због трудноће, екстрадициони притвор Филипинки Ксенији Меј Атилано и одредио јој кућни притвор уз наногвицу. Њеном супругу Кристијану Крстићу, као и М. П. и Б. Р. притвор је потврђен, пошто је Апелациони суд одбио жалбе на решење којим им је притвор продужен крајем септембра. Овај суд је међутим у односу на осталих седам окривљених чије изручење траже САД укинуо првостепено решење Специјалног суда у Београду о продужењу притвора и наложио поновно одлучивање.

Браниоци осумњичених тврде да наша земља има све законске капацитете да им се суди у Србији и да без обзира на споразум, који имамо са САД, они не треба да буду испоручени, јер америчко тужилаштво наводно није доставило материјалне доказе којим би поткрепили тешке оптужбе.

- Не знамо да ли се Антоније С. нагодио са америчким тужилаштвом нити нам је познато који су његови мотиви за такав потез. Можда сумња у објективност нашег правосуђа или више верују америчкој правди. Мало је необично да прихвати изручење у земљу која има строжу казнену политику од наше државе. Запрећена казна за кривично дело које им се ставља на терет у САД је 20 година, а код нас од две до 10 година - појашњава адвокат Драгош Цукавац, који заступа Ненада Младеновића.

Он је, како нам каже, тражио да се вештачи психичко стање његовог клијента, јер он није способан да прати суђење, нити да буде транспортован.

- Он је у заиста тешком психичком стању због свега што му се десило - тврди адвокат и додаје да Виши суд мора о сваком појединачно да одлучује јер су "свако прича за себе".

ИЗДАВАЛИ ЛАЖНЕ ПОТВРДЕ

ЈЕДАНАЕСТОРО ухапшених се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од око 70 милиона долара. Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milos

31.10.2020. 09:20

To sto oni nemaju para ne znaci da nisu ucestvovali u kradji vec samo da nisu za to dobili dosta novca i da je on uglavnom zavrsio kod nekog drugog. Dovoljno je da ih je neko "zaposlio" da rade te poslove preko neta recimo i placso nesto malo a sam ubrao svu lovu. Mozda nisu ni znali ni sta ni za koga rade, sud ce to sve uzeti u obzir. Nasi ljudi se zalecu radeci preko neta za razne "firme", misleci da su nedostupni zakonima dr zemalja i da ih se ne tice sta rade, a to moze da ih kosta 20 god zatvora.