УСКОРО ТРЕБА ДА СЕ ПОРОДИ Филипинки из Ниша, коју САД тражи због преваре, укинут притвор

Танјуг

29. 10. 2020. у 15:35

УСКОРО ТРЕБА ДА СЕ ПОРОДИ Филипинки из Ниша, коју САД тражи због преваре, укинут притвор

Depositphotos

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду укинуо је данас екстрадициони притвор Ксенији Меј Атилано, чије изручење, са још 10 окривљених траже Сједињене Америчке Државе због рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи.

Она је у притвору била од хапшења у јулу, а наредних дана је очекује порођај (о чему су Новости данас писале), па јој је одлучујући по жалби браниоца, Апелациони суд одредио кућни притвор уз наногицу.

Ксенија Меј Атилано, иначе држављанка Филипина, ће данас бити пуштена из Окружног затвора у Београду, док осталих 10 окривљених чије се изручење тражи остаје у притвору.

Портпарол Апелационог суда Мирајана Пиљић прецизирала је да јој је суд укинуо притвор и одредио меру забране напуштања стана уз електронски надзор.

Њеном супругу Кристијану Крстићу, као и М.П. и Б.Р. притвор је потврђен, пошто Апелациони суд одбио жалбе на решење којим им је притвор продужен крајем септембра.

Они у притвору остају због опасности од бекства.

Овај суд је међутим у односу на осталих седам окривљених чије изручење траже САД - У.С, Н.К, А.С, А.СЕ, М.М, Н.Д. и Н.М укинуо првостепено решење Специјалног суда у Београду о продужењу притвора и наложио поновно одлучивање, навела је Пиљић.

Од 11 оптужених само се А.С. сложио са изручењем САД, па је Виши суд у Београду утврдио је да су испуњене претпоставке за његово изурчење САД по поједностављеној процедури.

О молби САД за изручење осталих 10 осумњичених за рачунарске преваре путем кажних инвестиционих платформи још није одлучено јер су се они противили изручењу, речено је раније Тањугу у Вишем суду у Београду.

Правосудни органи САД их траже због кривичних дела "урота и преваре са пребацивањем новца" и за “уроту ради прања новца”.

Они се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштиено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)