МУЗЕЈУ ПРОДАО КОПИЈУ СЛИКЕ ЗЕНИТИСТЕ? У Трећем основном јавном тужилаштву у Београду саслушани колекционари С. Ш. и Н. С.

С. Ј. МАТИЋ

29. 10. 2020. у 09:33

МУЗЕЈУ ПРОДАО КОПИЈУ СЛИКЕ ЗЕНИТИСТЕ? У Трећем основном јавном тужилаштву у Београду саслушани колекционари С. Ш.  и  Н. С.

Музеј савремене уметности / Фото П. М.

КОЛЕКЦИОНАРИ С. Ш. и Н. С., против којих је пре неколико година тужилаштво у Минхену покренуло истрагу због сумњи да су умешани у преваре са фалсификованим сликама југословенских зенитиста, како "Новости" сазнају, сада су под истрагом и београдске полиције и тужилаштва.

Како смо сазнали, против њих двојице поднета је кривична пријава Управи криминалистичке полиције, јер су у Музеју савремене уметности посумњали да је једна од слика коју су откупили - фалсификат. Поводом те пријаве, они су недавно саслушани у Трећем тужилаштву.

- Реч је о слици "Аутопортрет" аутора Љубише Јоцића, која је настала 1929. године. Она је откупљена 2016. године од осумњиченог С. Ш. и плаћена 620.000 динара. Новац за то је добијен од Министарства културе - прича нам саговорник из Музеја, који наводи да се та установа одлучила на откуп, јер је у дефициту са Јоцићевим сликама, који је веома цењен сликар зенитизма и тражен и ван граница Србије.

Пре откупа те слике, С. Ш. је Музеју савремене уметности поклонио 24 дела сликара зенитиста, међу којима су претежно радови Михаила Петрова, Бошка Токина, Едуарда Степанчића, Марка Ристића и Љубише Јоцића.

- За свих тих 25 слика из Музеја урађено је вештачење у Националном центру за криминалистичку форензику у Немачкој и утврђено је да је "Аутопортрет" фалсификат, као и 13 од 24 поклоњене слике - каже нам саговорник. - Хемијско вештачење је утврдило да неке боје са тих слика уопште нису коришћене у време њиховог настанка. Тај налаз је као докторска дисертација, толико је прецизан и детаљан да је необорив.

Колекционар Н. С. је под истрагом, јер је, како смо сазнали, преко аукцијске куће "Мадлена арт" једном Новосађанину за 1,3 милиона динара продао слику "Зенит 1922" Михаила Петрова.

- За то дело му је један наш цењени историчар уметности издао позитивно мишљење да је реч о оригиналној слици познатог српског зенитисте. Међутим, на вештачењу у Немачкој и за њу је утврђено да је фалсификат, јер и она на себи има боје које нису постојале кад је настала - каже нам добро упућени саговорник.

КОМИСИЈА ОДОБРИЛА КУПОВИНУ

ЗАНИМЉИВО је да је музеј приликом куповине слике од С. Ш. имао стручну комисију, која је процењивала аутентичност слике и прихватила је.

- Када је покренута истрага у Немачкој, музеју је сигнализирано да провери те слике - каже наш саговорник. - Зенитизам је интересантан, јер га нема на тржишту, слике тог правца се ретко продају, па се очигледно појављује све више фалсификата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)