РАЧУНАРСКА ПРЕВАРА ТЕШКА 70 МИЛИОНА ДОЛАРА: Српски хакер сагласан да буде изручен САД

Танјуг

27. 10. 2020. у 18:04

РАЧУНАРСКА ПРЕВАРА ТЕШКА 70 МИЛИОНА ДОЛАРА: Српски хакер сагласан да буде изручен САД

Depositphotos

ВИШИ суд у Београду утврдио је да су испуњене претпоставке за изручење Сједињеним Америчким Државама спрског држављанина А.С, који је приликом саслушања крајем септембра изјавио у суду да жели да буде изручен САД по поједностављеној процедури.

О молби САД за изручење осталих 10 осумњичених за рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи још није одлучено, јер су се они противили изручењу, речено је Тањугу у Вишем суду у Београду.

С обзиром да је А.С. сагласан са изручењем САД, изостаће подношење жалбе, и о његовом изручењу ускоро ће одлучити министар правде Србије који треба да за то да сагласност.

Ово је прво изручење спрског држављанина у САД у складу са билатералним Уговором о изручењу између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава од пре две године.

Осумњичени за међународне рачунарске преваре, саслушани су 30. септембра пред судијом за претходни поступак Посебног одељењем Вишег суда у Београду и тада им је продужен притвор у којем су од хапшења 24. јула.

Они су ухапшени у заједничкој акцији домаћих истражних органа и америчког ФБИ, због сумње да су организованом преваром, путем лажних инвестиционих платформи, прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

У саопштењу Вишег суда се прецизира да је А.С, тада на саслушању у присуству изабраних бранилаца изјавио да жели да буде изручен САД по поједностављеној процедури, а заменик тужиоца за организовани криминал сматра да су испуњене процесне претпоставке за изручење.

Због тога је ванпретресно веће Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду, 20. октобра донело решење којим се утврђује да су испуњене законске претпоставке за изручење А.С. у САД, ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу у Тексасу.

А.С. је осумњичен у кривичном предмету САД против К.К. и других због завере у извршењу преваре која укључује електронбску комуникацију и због завере у прању кривичног закона САД, прецизира се у саопштењу суда.

Даље се појашањава да кривично ванпретресно веће суда сматра да су испуњени услови за изручење домаћег држављанина А.С, с обзиром да је Уговором о изручењу између Србије и САД прописано да изручење неће бити одбијено на основу држављанства лица чије се изручење тражи.

Такође, додаје суд, јер је Уговором предвиђено да се изручење дозвољава за кривицно гоњење због кривичних дела за које је како према праву обе државе прописана казна затвора дужа од једне године и јер је молба САД поткрепљена прописаним прилозима.

"На поступак одлучивања о изручењу наведених лица примарно се имају применити одредбе Уговора о изручењу између Србије и САД с обзиром да представља потврђени међународни уговор, док ће се у складу са Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима Републике Србије одредбе тог Закона пременити на сва она питања, која наведеним уговором о изручењу нису регулисана", указао је суд у саопштењу.

Међу осталим осумњиченима чије се изручење тражи су такође држављани Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина.

То су К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, М.М, Н.Д, Б.Р. и Н.М.

Према писању медија, међу њима је и Ксенија Крстић, родом са Филипина, која је трудна и налази се у притвору Окружног затвора у Београду.

Правосудни органи САД осумњичене траже због кривичних дела "урота и преваре са пребацивањем новца", што представља кршење главе 18 Законика САД, док осумњичене К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, А.С, М.М и др. и за уроту за почињење прања новца што је кршење главе 18 Законика Сједињених Америчких Држава ођељак 1956 (х), саопштено је раније из Вишег суда у Београду.

Они се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштиено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)