ВОЗАЧ АУТОБУСА ЈЕ ПУСТИО ВОЛАН И УСМРТИО МОГ СИНА: Отац Бојана Пераћа у сузама на суђењу за саобраћајку у Земуну

С. Ј. М.

27. 10. 2020. у 18:47

ВОЗАЧ АУТОБУСА ЈЕ ПУСТИО ВОЛАН И УСМРТИО МОГ СИНА: Отац Бојана Пераћа у сузама на суђењу за саобраћајку у Земуну

Фото; Приватна архива

ОЧЕКУЈЕМО од суда да Адама Ракочевића прогласи кривим за тешко дело против безбедности саобраћаја и недозвољено држање дрога и да има у виду све отежавајуће околности.

Он је о свему ћутао до почетка суђења, користио је наркотике, осуђиван је већ и ту казну је издржавао у кућним условима, када је изашао напоље возилом и изазвао саобраћајку. Да није кршио кућни затвор, не би изазвао несрећу.

Ово је данас у завршним речима у Вишем суду у Београду казао поступајући тужилац наглашавајући да Ракочевић нема олакшавајућих околности. Њему се иначе суди за изазивање саобраћајне несреће у фебруару у Земуну око 4 ујутру, када је погинуо возач ГСП аутобуса Бојан Пераћ. Изрицање пресуде је најављено за понедељак.

- У удесу који је изазвао Ракочевић, на свом радном месту возећи аутобус погинуо је млад човек Бојан Пераћ, тешко је повређена путница Мерима Вучевић у другом аутобусу и лакше је повређен возач тог аутобуса Драгомир Живковић - навео је тужилац.

- Оптужени је возио под психоактивним супстанцама, прошао је кроз црвено светло на раскрсници, а с обзиром да је имао привремену возачку дозволу није смео да вози између 23 часа и 6 ујутру. Свим овим прекршајима је испољио дрскост и безобзирност, па се може казнити само строгом казном затвора и максималном казном забране вожње.

Ракочевић је данас кратко рекао да му је жао што је проузроковао несрећу, док је његов бранилац Немања Говедарица указао је да је његов клијент признао оно за шта је крив и да је имао само 21 годину када се десила несрећа:

- Адам хоће да одговара, не оспорава ништа што је погрешио и спреман је да сноси одговорност. Признао је све, јер му је тешко да живи са тим да је неко погинуо. Суд треба да узме у обзир да је тек престао да буде млађи пунолетник и да му је отац болестан од рака што је утицало на њега.

У завршним речима суду се обратио и отац погинулог Бојана Боро Пераћ, који је рекао да нису задовољни како је урађена истрага и да је приватно ангажовао стручњаке да изоштре видео снимак да се тачно види шта се десило:

Фото: М. Анђела

 

- Немогуће је да мали аутомобил који је возио Ракочевић одбаци аутобус од 12 тона којим је управљао Драгомир Живковић у супротни смер на аутобус мог сина. Живковић је видећи "пежо" почео да бежи лево и сву пажњу посветио томе. Кад га је "пежо" ударио он је пустио волан и бацио се у десно са возачевог места, зато је и прошао са лакшим повредама. Моја породица је уништена, живот ми вреди нулу. Бојанова мајка има 30 килограма, не знам да ли ће преживети и кривци за све то морају да одговарају.

Фото; Приватна архива

 

Пераћ каже да га интерсују само правда и истина.

- Живковић је одлично познавао Бојана и зато, срам га било! Требао је да ми каже урадио сам све што сам знао и могао и ја бих му пола опростио, а не да ме лаже. Побегао је са места возача да би себи спасао главу, не мислећи на дуге. Је ли то професионални возач? - рекао је Пераћ и заплакао у судници.

Његов пуномоћник Оливера Поповић навела је да на суђењу није у целости разјашњено како је до саобраћајке дошло и да само признање Ракочевића није довољно да се изрекне одговарајућа пресуда:

- Оптужницом је требало да буде обухваћен и Драгомир Живковић. Уместо десном кретао се левом траком и оставио је волан спашавајући свој живот. Такође, остала је дилема да ли је кочио, јер он каже да није, а вештак да јесте. Пошто нису испитани припадници интервентне, не знамо ни да ли су они јурили Ракочевића, па је због тога дошло до несреће. На крају није изведен ни налаз вештака неуропсиохијатра Бојане Кецман, јер се Ракочевић у истрази бранио ћутањем, па она није могла да да оцену његовог односа према кривичном делу и да ли му је тад била смањена способност.

 

ОДБАЧЕНИ ПРЕДЛОЗИ

ПУНОМОЋНИК породице Пераћ Оливера Поповић пре завршних речи предложила је да се на суђењу испита вештак саобраћајне струке Стојан Стојановић, јер сматрају да има пропуста у његовом вештачењу.

Такође је затражила и да се испитају тројица очевидаца иначе припадници интервентне јединице, који су били у возилу иза Ракочевићевог "пежоа". Како је рекла интерес оштећене породице је да се утврди право чињенично стање и да сазнају због чега им је погинуо син. Судија Бојан Мишић је одбио ове предлоге и затворио главни претрес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)