ЈАКЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ПЕТРОХЕМИЈИ: Драма у Панчеву, грађани уплашени излетели из својих кућа

Novosti online

26. 10. 2020. у 22:14

ЈАКЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ПЕТРОХЕМИЈИ: Драма у Панчеву, грађани уплашени излетели из својих кућа

Фото: Зоран Јовановић

ВЕЧЕРАС нешто после 21 сат Панчевом је одјекнула снажна експлозија из правца јужне индустријске зоне.

Мештани насеља Војловица изашли су уплашени из својих кућа, а из правца Петрохемије чуле су се две јаке експлозије, а према тврдњама појединих очевидаца видео се и пламен.

Како сазнају медији у питању је "декомпозиција у ПЕНГ-у", погону Петрохемије, која није имала никакве последице.

Заправо је то процедура којом се регулише притисак, а ми то чујемо као експлозију.

ОГЛАСИЛА СЕ И ПЕТРОХЕМИЈА ПАНЧЕВО

Приликом старта реакције у фабрици ПЕНГ, око 21.05 дошло је до декомпозиције у реактору за производњу полиетилена ниске густине, саопштено је из ХИП Петрохемије.

Као последица јавио се звучни ефекат и сагоревање на издувној цеви реактора. С обзиром на то да је појава декомпозиције предвиђена технолошким поступком приликом оваквих догађаја не долази до материјалне штете и угрожавања радне и животне средине. У односу на број декомпозиција у осталим погонима у свету број декомпозиција у фабрици ПЕНГ, у ХИП-Петрохемији, је изузетно мали и у просеку износи једна до две годишње.

Запослени у ХИП-Петрохемији одреаговали су правовремено и у складу са процедурама и упутствима, а све надлежне институције су благовремене обавештене. Производња у ХИП-Петрохемији се обавља стабилно и остали производни погони раде по устаљеном режиму, а ускоро се очекује нормализација производње у фабрици ПЕНГ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)