ГРДОСИЈУ ОД 10 ТОНА НЕ МОЖЕ ДА ОДГУРА АУТО: Отац Бојана Пераћа тврди да возач пежоа није једини крив за смрт његовог сина

С. Ј. МАТИЋ

27. 10. 2020. у 08:00

ГРДОСИЈУ ОД 10 ТОНА НЕ МОЖЕ ДА ОДГУРА АУТО: Отац Бојана Пераћа тврди да возач пежоа није једини крив за смрт његовог сина

Удес у Земуну

НИЈЕ истина да је "пежо" који је возио Адам Ракочевић у судару одбацио аутобус на линији 45 у супротну траку на аутобус 15, који је возио мој син Бојан Пераћ и који је у тој несрећи настрадао. Возач четрдесетпетице Драгомир Ж. је већ био скренуо улево кад га је "пежо" ударио са стране. Није спорно да је оптужени Ракочевић изазвао судар, али је и Драгомир Ж. скретањем допринео Бојановој смрти.

Ово, у разговору за "Новости", тврди Боро Пераћ, отац Бојана Пераћа, који је у фебруару у Земуну погинуо у удесу на раскрсници улица Цара Душана и Тршћанске. Ракочевић је оптужен за тешко дело против безбедности саобраћаја и недавно је у Вишем суду признао кривицу. Он је, према оптужници, прошао кроз црвено светло, а у крви је тад имао и трагове марихуане.

Боро Пераћ нам каже да је сву потребну документацију коју је добио из суда дао "лиценцираној кући из Беча", где он иначе већ годинама живи, да уради саобраћајно-техничко вештачење.

- Они су утврдили да је возач аутобуса 45 петнаест метара пре места удеса почео да скреће улево - открива Пераћ. - Он је имао прегледан простор и могао је да види да му са десне стране долази возило. Вештаци у Бечу су искључили сваку могућност да је путничко возило од 1,3 тоне могло да одгура аутобус од 10 тона у супротну коловозну траку, а да возач аутобуса није окренуо волан улево.

Пераћ каже да суд није хтео да прихвати то њихово вештачење као нови доказ и да у предмету, који се у уторак наставља у београдском Вишем суду, остаје само вештачење, које је урадио Стојан Стојановић.

- Код њега не стоји да је возач аутобуса 45 пре контакта почео да скреће, нити је брзина којом је ишао била проблем - каже Пераћ. - Навео је да брзине возила нису биле фактор настанка незгоде, да је узрок искључиво на страни оптуженог Ракочевића и да је његов "пежо" одгурнуо аутобус. Рекао је да удес није могао да се избегне и да је био сплет несрећних околности. То све није тачно и тужићемо га због налаза који је дао.

Пераћ наводи да је бечко вештачење рекло да се удес аутобуса 45 и "пежоа" могао избећи да је аутобус ишао 40 километара на час, колико је на тој деоници дозвољено:

- Навели су и да се судар два аутобуса могао избећи да Драгомир Ж. није скренуо улево и ушао у супротну траку. Он се сад у суду појављује као оштећени, јер је претрпео лакше повреде, иако је део аутобуса где седи возач потпуно смрскан. Рекао је да се све одиграло као на филму, да ништа није могао да уради и да се ничега не сећа.

НАЈВАЖНИЈЕ КО ЋЕ ДА ПЛАТИ ШТЕТУ

ПЕРАЋ каже да је на рочишту главни акценат стављен на то ко ће и како да плати шету на аутобусима.

- То је изгледа прече него губитак мог детета. Немам шта да изгубим. Интересује ме само правда и да кривци за убиство мог сина одговарају. Тераћу то до краја живота - закључује причу отац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)