ИЗ ШИДА ПРЕКО ХРВАТСКЕ ОТПЛОВИЛИ У СМРТ! Истрага смрти седморице младића у контејнеру откривеном у Парагвају

Сњежана Видачковић

24. 10. 2020. у 21:06

ИЗ ШИДА ПРЕКО ХРВАТСКЕ ОТПЛОВИЛИ У СМРТ! Истрага смрти седморице младића у контејнеру откривеном у Парагвају

Фото: Танјуг/АП

ДОКУМЕНТИ, пронађени у транспортном контејнеру који је пре три месеца са ђубривом послат из Србије у Парагвај, а у коме је у петак пронађено седам тела у фази распадања, потврдили су идентитет четири особе.

Реч је о тројици младића мароканског порекла и једном Египћанину, а њихове идентификационе картице издате су у Транзитно-прихватном центру у Адашевцима код Шида!

Контејнер је напустио Србију 21. јула, а на одредиште у речну луку у предграђу Асунсиона, престонице Парагваја, стигао је раније него што је планирано. Како је у суботу потврдио тужилац Марсело Салдивар, пронађено је укупно седам особа а све жртве су одрасли људи. Поновио је и да је највероватније реч о "слепим путницима".

Према подацима локалних поморски власти у овој јужноамеричкој држави, натоварени метални објекат је из Србије прешао у Хрватску, где су мигранти, како се претпоставља, вероватно планирали да наставе пут. Затим је преко Египта, Шпаније и Аргентине стигао до Парагваја, после пређених готово 20.000 километара.

Један од преминулих идентификован је као Ахмед Белмилоуди (20) из Марока, док је други Египћанин Јаса Барбара (19). Парагвајске власти још увек проверавају контејнер и делова тела преминулих који су у њему пронађени. Судски лекар Пабло Лемир изјавио је да се на бар једном могу уочити "трагови гушења као могући узрок смрти". Први подаци већ су послати Интерполу и Међународном Црвеном крсту, како би се што пре утврдиле околности и чињенице овог несвакидашњег случаја.

ЈЕО ОСТАЛЕ?

ПРЕМА писању парагвајских медија, постоји могућност да је једна особа покушала да преживи једући остатке сапатника.

Парагвајске власти саопштиле су и да је контејнер са седам беживотних тела, који је пронађен у насељу Санта Марија де Асунсион у престоници ове државе, у власништву Вернона Ремпела, човека који се бави дистрибуцијом инсектицида. Управо је Ремпел отворио терет у свом складишту, због непријатног мириса.

- Када сам отворио тај контејнер, нисам одмах видео тела, али сам осећао јак смрад - испричао је Ремпел тамошњим медијима. - Тек када сам уз помоћ виљушкара и својих радника извадио прву палету, приметио сам људску кост, а потом и остатке беживотних тела, који су били у поодмаклој фази распадања. Одмах смо прекинули сав посао, затворили контејнер и обавестили полицију.

Тужилац Салдивар рекао је и да су остаци тела илегалних миграната у мртвачници, како би форензичари утврдили старост, пол, али и националност. Први налази показују да су мигранти највероватније умрли неколико дана пошто их је неко "укрцао" на пут без повратка.

СЕДАМ ГОДИНА УВОЗИ ИЗ СРБИЈЕ

ВЛАСНИК терета из контејнера Вернон Ремпел открио је тамошњим новинарима да већ седам година увози ђубриво из Србије и да досад није било никаквих проблема. Истакао је да припада породици фармера, те да су ђубрива која увози намењена за сопствену, а не комерцијалну употребу. Терет из Србије, који је он купио, био је спакован у шест контејнера.

- Сва тела су у фази распадања, од њих су остали само кости, коса и нокти. Судски лекар је одредио да је узрок смрти "непознат", а датум вероватно пре три месеца. Код две особе пронашли смо лична документа, а уочили смо и рачун такси компаније из Србије, што наговештава да су у тој земљи ушли у контејнер. Претпостављамо да су у Србију стигли из своје земље и да су планирали да отпутују до најближе дестинације у потрази за бољим животом, али нису добро израчунали дистанцу, те нису преживели путовање.

Необично је како, истиче парагвајски тужилац, непријатан мирис из контејнера није привукао ничију пажњу у лукама током тромесечног путовања. Власник терета испричао је да је транспортна компанија послала фотографије на којима се види када је контејнер утоварен и када је затворен. Парагвајска полиција додатно ће проверити руту контејнера, а испитаће се и мобилни телефони, који су пронађени поред тела.

КОМЕСАРИЈАТ: БОРАВИЛИ КОД НАС

ИЗ Комесаријата за избеглице и миграције, за "Новости" су потврдили да су особе, чије су идентификационе картице Комесаријата нађене код жртава у контејнеру у Парагвају, боравиле у њиховим центрима и то последњи пут у јулу ове године. Како објашњавају из Комесаријата, картице нађене код њих су тзв. ИД картице центара које служе за нашу унутрашњу евиденцију и користе се приликом поделе оброка, провере бројног стања и слично.

- Добро је да су бар те картице нађене да се зна шта се са несрећним људима десило - наводе из ове институције. - Очекујемо да истрага покаже да ли су сами ушли у контејнере, што је највероватније јер се најчешће дешава, или у договору са неким другим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)