ШУТНУО САМ ГА У ГЛАВУ ДОК ЈЕ ЛЕЖАО: Eво како су се Никола Бојовић и Митар Пандуревић бранили на суђењу за пребијање Стефана Филића

Ј. ИЛИЋ

23. 10. 2020. у 22:55

ШУТНУО САМ ГА У ГЛАВУ ДОК ЈЕ ЛЕЖАО: Eво како су се Никола Бојовић и Митар Пандуревић бранили на суђењу за пребијање Стефана Филића

Фото приватна архива

БИЛО је претешко слушати ово, као што је ужасан и сваки наш дан од када Стефана нема.

Никоме не бих пожелела оволику бол, која док смо живи неће проћи - рекла је Љубинка Филић, мајка Стефана Филића, након што су оптужени за убиство њеног сина, Никола Бојовић (20) и Митар Пандуревић (20) пред Вишим судом у Смедереву изнели одбрану.

Они су се изјаснили да нису криви, негирајући оптужбе да су претукли младића у Великој Плани, који је од повреда преминуо дан касније.

Оптужница терети Бојовића и Пандуревића да су 2. фебруара испред дискотеке "Бродолом" у Великој Плани, при безобзирном насилничком понашању заједно усмртили Филића. Бојовић и Пандуревић, који су били под утицајем алкохола, од 1,7, односно 1,35 промила, нанели су Филићу више удараца песницама у главу, стоји у оптужници. Младић је пао, а док је лежао без свести, Бојовић га је шутнуо ногом у главу.

Митар Пандуревић  и Никола Бојовић, Фото приватна архива

Стефан је преминуо 30 сати касније, а обдукцијом и вештачењем повреда, установљено је да је "смрт последица разарајућих, насилних повреда можданих центара и излива крви на мозак".

У својој одбрани првооптужени Никола Бојовић негирао је наводе оптужнице да је Филићу нанео више удараца у главу, тврдећи да је заправо дошло до туче две групе момака.

- Један од младића из Стефанове групе се смејао, и добацио нам, не сећам се шта. Ударио сам му "ћушку" очекујући извињење... Почело је комешање, потом сам добио ударац у нос, не знам од кога. Потом сам периферним видом запазио да младић пада лицем ка земљи... касније сам сазнао да је то Стефан. Док је лежао и није се померао, шутнуо сам га у главу, из страха, јер сам већ добио ударац - изјавио је Бојовић.

ФОНДАЦИЈА "СТЕФАН ФИЛИЋ"

У ИЗЈАВИ пред судом, отац покојног Стефана, Ненад Филић казао је да "никакви новци не могу да врате њихово дете, али да остају при одштетном захтеву".

- Сав новац, ако га буде, искористиће се за оснивање хуманитарне фондације за борбу против вршњачког насиља која ће носити име нашег детета - казао је Ненад Филић.

Наставак главног претреса заказан је за 23. новембар, када ће као сведок бити саслушан брат покојног, Андрија Филић (16) као и малолетни М. Р.

Оптужени Пандуревић посведочио је да није ударио покојног Филића. Он тврди да је Стефанов брат Андрија ударио Бојовића, после чега се он умешао и разменио неколико удараца са њим. Пандуревић још наводи да је Стефан разменио ударце са Предрагом Стоиљковићем, односно да га је Стефан ударио једном, а Стоиљиковић њега више пута. Још је казао и да је видео како се "Стефан тресе, а потом и пада".

Бојовић и Пандуревић тврде да нису познавали Филића, да нису претходно имали сукоб, као и да нису пришли да виде шта је с младићем који је лежао непомично на земљи. Побегли су чим су чули полицијске сирене.

Браниоци оптужених младића, које тужилаштво терети за тешко убиство у саизвршилаштву, где је запрећена казна од најмање десет година затвора до доживотне, оспоравају квалификацију кривичног дела.

У судници су осим родитеља и брата Стефана Филића, били и чланови фамилије и другови. Они су пред суд дошли са балонима, мајицама са Стефановим ликом и транспарентима са натписима "Правда за Стефана", али није им дозвољено да их унесу у суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)