СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МАЛЕ ЛУНЕ (2): Сведочио вештак, ево шта је рекао о Албићевом психичком стању (ФОТО)

С.М.Ј.

21. 10. 2020. у 18:41

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МАЛЕ ЛУНЕ (2): Сведочио вештак, ево шта је рекао о Албићевом психичком стању (ФОТО)

Фото: Фејсбук

У ВИШЕМ суду у Зајечару приводи се крају суђење Зорану Албићу (25) из Прахова, оптуженом да је у ноћи између 26. и 27. маја прошле године до смрти тукао Луну, стару две године и осам месеци, ћерку жене са којом је тада живео, Весне Фируловић.

У зајечарском суду данас је саслушана вештак Марија П. из Специјалне затворске болнице која је остала при свом ранијем исказу да је Албић у тренутку извршења овог тешког убиства био урачунљив.

-Ради се о симплификованој личности код кога постоје у структури емоционално нестабилне, зависне и избегавајуће карактеристике. Његова личност има скромне ресурсе, не поседује психолошку комлексност, тако да у ситуацијама за које није довољно припремљен, које су за њега нове или недовољно познате може да испољи слабости на плану контроле и толеранције фрустрације – рекла је вештак Марија П.

Фото: С.М.Ј.

ПОВРЕДЕ

Албић је Луну, љут што не престаје да плаче када је дошавши из провода разбијао ствари по кући бесомучно шамарао по телу и глави, наневши јој чак 52 повреде, од којих је фрактура лобање, сама по себи, била опасна по живот. Девојчицину мајку је избацио из куће и пустио тек када се Луна “умирила”. Да би је повратили умивали су је водом, а у хитној служби лагали да је пала са терасе док су спавали. Обдукција је, међутим, искључила пад као могућност.

На питање браниоца опруженог Албића, по службеној дужности Радише Срејића, адвоката из Неготина шта је могло да доведе оптуженог до губитка контроле, будући да му је приликом анализа откривена аутоимуна болест Хашимото тиреоидитис, вештак је недвосмислено је потврдила да је опсервација комисије утврдила да код Албића “нема душевних болести, душевне заосталости, нити привремене душевне поремећености чак ни у случају да је користио дрогу или алкохол”.

Она је одбацила могућност да је болест која му је дијагностикована могла да доведе до губитка контроле јер и поред “извесног утицаја на реаговање анксзиозности, раздражљивости”, болест није могла да битно утиче на “његово расуђивање и могућност да управља својим поступцима”.

МАЈКА У ЗАТВОРУ

Лунина мајка Весна Фируловић из Слатине код Неготина тренутно у Пожаревцу издржава казну затвора од осам година, будући да је са Вишим јавним тужилаштвом у Неготину закључила споразум о признању кривице. Ово је уједно и максимална казна за кривично дело непружање помоћи немоћном лицу за које се девојчицина мајка терети.

Бранилац је предложио да се изведе ново психијатријско-психолошко вештачење Зорана Албића, али су се томе противили, сматрајући предлог “нецелисходним и у овој фази непотребним” и заменик вишег јавног тужиоца ВЈТ у Неготину, Драган Пејкић, као и пуномоћник оштећеног Драгана Пурића, Луниног оца, Марко Станковић из Фондације “Тијана Јурић”. Суд је тај предлог одбацио.

Фото: С.М.Ј.

- У сваком случају сведочење вештака је било апсолутно у корист оптужбе. Суд је одбио и наш предлог да се прибави извештај такси удружења и открије идентитет возача који је до хитне службе превозио Албића, Весну Фирановић са девојчицом, али је суд и то одбио. Претпостављам да је то било да би показали да имају исти однос према предлозима и да не сматрају то нарочито битним. Ми ћемо се борити да издејствујемо највећу могућу казну, а то је казна затрвора у трајању од 40 година – каже Марко Станковић, заступник Фондације „Тијана Јурић“, чији је оснивач Игор Јурић такође присуствовао и овом као и претходним рочиштима.

Фото: С.М.Ј.

Како је бранилац тражио одлагање због припреме завршне речи, Суд је донео одлуку да се ново рочиште одржи 5. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)