ПРЕСУДА СТРАЗБУРА: У случају породице гардисте против државе биће објављена 5. новембра

Танјуг

19. 10. 2020. у 17:16

ПРЕСУДА СТРАЗБУРА: У случају породице гардисте против државе биће објављена 5. новембра

Фото: Танјуг

ЕВРОПСКИ суд за људска права у Стразбуру објавиће 5. новембра пресуду поводом тужбе против државе Србије, коју је поднела породица гардисте Драгана Јаковљевића, убијеног заједно са гардистом Драженом Миловановићем у касарни Топцидер, 5. октобра 2004. године.

Пресуда ће бити објављена на сајту суда до 10 сати, у складу са праксом те институције, рекао је Тањугу пуномоћник породице Јаковљевић, адвокат Предраг Савић.

Јаковљевићи су тужили државу Европском суду још 2012. године поводом правоснажног решења тадашњег Окружног суда у Београду, којим је бивши војни истражни судија Вук Туфегџић ослобођен од оптужби за изношење личних и породичних ствари, односно да је својим изјавама у јавности повредио углед и част њиховог убијеног сина.

Сматрају да су им том одлуком суда повређена права гарантована Европском конвенцијом о људским правима - на правично суђење од стране независног суда, као и на делотворну истрагу у вези са правом на живот, указао је адвокат Савић.

Бивши судија Туфегџић је водио војну истрагу након погибије гардиста.

Најпре се сумњало да су се међусобно поубијали, али је каснијим вештачењима утврђено да их је убила трећа особа, за коју се ни данас не зна ко је.

Адвокати породица обојице гардиста, и Јаковљевића и Миловановића, поднели су зимус Европском суду за људска права још представку којом се жале на државу због неизвршења одлуке Уставног суда Србије из 2013. године у делу који се односи на спровођење истраге о њиховом убиству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)