РУДАРИЛИ, ПА ПРОКОПАЛИ ДО ПРИТВОРА: Нишки хакери оптужени за интернет превару - још два месеца иза решетака

Д. АЛИХОЏИЋ

06. 10. 2020. у 14:06

РУДАРИЛИ, ПА ПРОКОПАЛИ  ДО ПРИТВОРА: Нишки хакери оптужени за интернет превару - још два месеца иза решетака

Фото Илустрација архива

ГРУПИ од 11 нишких програмера, који су осумњичени да су преко лажних интеренет-платформи наводно преварили грађане САД за 70 милиона долара, продужен је притвор још два месеца.

Они су се изјаснили против изручења америчким правосудним органима, а њихови браниоци затражили су да им се укине притвор и да им се суди у Србији, јер "тужиоци нису поднели довољно материјалних доказа за дела за која их терете". Међутим, у списима до којих су дошле "Новости" стоји изјава специјалног агента ФБИ из Даласа, који тврди супротно.

ФБИ је са истрагом "казнених превара са инвестицајама у које су укључeне бинарне опције" против ове групе почео 2017.године. Годину дана касније у истрагу се укључио и специјални агент из Даласа, који је "под заклетвом и на основу личног сазнања и праћења током истраге" дао следећу изјаву:

- Сврха ове изјаве под заклетвом је да се покаже да постоји довољно доказа за изручење, али да она не садржи све информације до којих сам дошао лично или у сарадњи са другим агентима - стоји у његовој писменој изјави, која је достављена заједно са замолницом за изручење и тужбеним захтевом.

КРИПТОВАЛУТЕ

Како функционише тржиште биткоина, најједноставније би се могло објаснити на следећи начин: потребан је добар програмер и још бољи компјутер, који направи платформу и за одређеног клијента постави проблем у чије решавање се укључују партнери са хиљаду других компјутера. Тај њихов рад се плаћа криптовалутама, којима се даље може трговати на интернету.

Овај случај уноси пометњу не само у дигиталну заједницу него и у правосуђе, јер је јединствен случај да се тражи изручење чак 11 наших грађана САД. Просечно дигитално писменом грађанину, међутим, тешко је да схвати како су ове Нишлије скоро осам година могле да варају и зараде 70 милиона долара од америчких држављана.

- Лепо су све осмислили, само су направили једну грешку. Није требало да дирају Американце, овако су у баш великом проблему. Поготово што постоји споразум између две државе који се односи на изручење починилаца кривичних дела - каже наш извор из истраге и додаје да је велика енигма где су потрошили "толико пара".

Контакте са америчким инвеститорима су, према наводима ФБИ, остваривали преко мрежног марктинга.

- Тужени би направили платформе из Кине, Аустралије, Филипина и Србије на интернету, које би користили да продају инвестициону идеју америчким држављанима, а такви "партнери" су им, наводно, обезбеђивали нове инвеститоре. Инвеститори би за увид у инвестиције на интернету добили корисничко име и шифру. Касније, када би се уписали, они би видели позитиван приход на своје инвестиције. Међутим, није било никакве стварне трговине и њихова инвестирана средства су трошена за личне трошкове и провизије - стоји у документима ФБИ, који је описао "улогу" сваког осумњиченог.

Занимљиво је да је другооптужена Ксенија Феј Атилано, супруга првооптуженог Кристијана Крстића, користила словеначко име Мајда Пратејц и да има чак и пасош ове земље. И остале осумњичене Нишлије имале су псеудониме попут - Роланд Вегердур, Кевин Ериксон, Тони Ривас, Џејкоб Голд... под којима су комуницирали са инвеститорима и на друштвеним мрежама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)