ГУЦАТИ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ СУДА ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Тражио пуштање на слободу уз кауцију од 1.000 евра!

С. С. Р.

01. 10. 2020. у 15:59 >> 16:06

ГУЦАТИ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ СУДА ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Тражио пуштање на слободу уз кауцију од 1.000 евра!

Фото: принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Удружења ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова Хисни Гуцати појавио се данас први пут у судници Специјалног суда за ратне злочине на КиМ, у Хагу, после хапшења због сумњи да је кривично одговоран за застрашивање потенцијалних сведока у току кривичног поступка, одмазду и повреду тајности поступка.

Адвокат одбране Џонатан Рис тражио је да његов клијент буде пуштен на условну слободу, уз кауцију, али је суд то одбио.

- Он је отац седморо деце, сви живе у околини Скендера. Деца су му од 23 до 30 године. Има осморо унучади, има дијабетес и висок крвни притисак, отежано се креће. Баш данас је требало да има преглед у Приштини за операцију. Има астму. Узимајући у обзир све те околности, мислим да би пуштање на слободу било добро - рекао је адвокат Џонатан Рис и додао да се неће приближавати ни на 100 метара канцеларијама удружења ОВК.

Како је речено, постоји основана сумња да је Гуцати одржао три конференције за штампу током септембра на којима је дистрибуирао и медијима достави поверљиве информације, који се односе на рад Специјализованог тужилаштва и није интервенисао када је његов сарадник Насим Харадинај изнео имена и остале податке потенцијалних сведока. Такво понашање представља застрашивање како би се сведоци спречили да дају изјаве односно покушај да се осујете у својим намерама и да се изврши одмазда према онима који желе да дају информације.

Фото: принтскрин

Хисни Гуцати

Ухапшен је како не би побегао и јер има мотив и средства да понови дела.

Он је приликом првог обраћања после хапшења, рекао да "Еулекс није морао да долази да га хапси, јер да су га позвали, он би сам дошао". Његова три адвоката који су били у судници поднели су четири поднеска којим оспоравају хапшење клијента и суд.

Представница Тужилаштва поручила је да прикупљају информације од сведока који су се осетили застрашеним, преводи аудиовизуелни метеријал и анализира све запљенено, како би оптужница што пре подигнута - најкасније у року од 30 дана.

Фото: принтскрин

Хисни Гуцати

Против Гуцатија и Харадинаја се води поступак, јер су досијеи са именима сведока и њиховим адресама, које је непознати човек доставио удружењу, представили јавности.

Веће суда уважило је ставове тужилаштва и донело одлуку да Гуцати остане у притвору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)