СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Гуцати први пут пред судијом, адвокат замерио фотографисање

Танјуг

01. 10. 2020. у 15:40

СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Гуцати први пут пред судијом, адвокат замерио фотографисање

Foto: Printskrin

У СПЕЦИЈАЛИЗОВНИМ већима Косова у Хагу (познатим и као Суд за злочине ОВК) почела је јавна седница, на којој се први пут пред судом појавио председник Удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати поводом сумњи да је својим поступцима застрашивао сведока у предстојећим поступцима пред тим судом.

Један од три браниоца тражио је да његовог клијента судски фотограф не слика у присуству судске страже, која га је довела из притворске јединице, а суд је овај преглог одмах усвојио и наложио да Гуцати буде сликан само у “гро плану”.

Гуцати на седници не носи заштитну маску, а у суд је доведен из притворске јединице у Хагу у коју је смештен након изручења са Косова у петак 25. септембра.

Након што му представи налог за хапшење, којим се терети за покушај кривичног дела застрашивање сведока, одмазду према сведоцима и повреду тајности поступка објављивањем инфомарција из истраге и имена потенцијалних сведока, судија ће га позвати да се изјасни да ли се противи хапшењу.

У налогу за хапшење наводи се да је Гуцати држао конференције за новинаре 7, 16. и 22. септембра где је делио или на други начин учинио доступним медијима тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, и није спречио осумњиченог Насима Харадинаја да именује поједине (потенцијалне) сведоке и да информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну претњу, односно средство принуде на сведоке, у циљу да се одговоре од сведочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

На исти начин је потенцијалне сведоке изложио опасности по њихову безбедност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог сведочења пред истражитељима тужилаштва.

Гуцати се терети и за кривично дело повреде тајности поступка објављивањем инфомарција из истраге и имена потенцијалних сведока.

У притвору у Хагу ће бити због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне посутпке који ће се водити пред Спецјализваним већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Он је ухапшен у петак на Косову, а истог дана је ухапшен и Наисм Харадинај, потпредседник Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Харадинај се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)