АЛБИЋ ПОГЛЕДОМ СТРЕЉАО СВЕДОКЕ: Детаљи са суђења за убиство мале Луне

С. М. ЈОВАНОВИЋ

30. 09. 2020. у 08:00

АЛБИЋ ПОГЛЕДОМ СТРЕЉАО СВЕДОКЕ: Детаљи са суђења за убиство мале Луне

Фото: Фејсбук

У Вишем суду у Зајечару настављено је суђење Зорану Албићу (25) из Прахова код Неготина, оптуженом да је у ноћи између 26. и 27. маја прошле године до смрти тукао своју пасторку Луну, стару две године и осам месеци, ћерку жене са којом је тада живео, Весне Фируловић.

На девојчицином телу обдукциом је утврђено чак 39 озбиљних повреда, имала је хематоме по читавој глави и поломљену надлактицу десне руке, вероватно инстинктивно се бранећи. Истукао ју је јер је није могла да престане да плаче.

Пред Вишим судом у Зајечару јуче су сведочили Албићев стриц Зоран А. и бивша девојка Мира Б. Обоје су остали при исказима датим у истрази тужиоцу Вишег јавног суда у Неготину, Драгану Пејкићу, односно да да је Албић и раније био насилан према девојкама и да их је тукао.

Занимљиво је да је Албићев стриц, по којем је млађани Зоран добио име, најпре на суду потврдио ранији исказ, а потом рекао да он о томе да је његов братанац тукао девојке - ништа не зна.

На питање Марка Станковића, заступника Фондације "Тијана Јурић", која заступа Луниног оца Драгана Пурића, да ли му је познато да је његов братанац тукао девојке, стриц је одговорио да јесте, али да он то није лично видео. Сведочење свог стрица Зоран Албић је у неколико наврата прекидао, речима: "Није тачно" и "Кажи како је било".

МАЈКА У ЗАТВОРУ

Весна Фируловић из Слатине код Неготина, мајка зверски убијене девојчице, тренутно је на одслужењу казне затвора у Пожаревцу. Она је прошлог октобра закључила споразум о признању кривице са Вишим јавним тужилаштвом у Неготину на казну затвора у трајању од осам година. То је и максимална казна за кривично дело непружање помоћи немоћном лицу за које се Лунина мајка терети.

И сведочење бивше девојке протекло је са Албићевим упадљивим освртањем и "стрељањем погледом", због чега је више пута опомињан, али је девојка изјавила да је и према њој раније био насилан, а затим је навела имена још неколико девојака које је Албић тукао.

- С обзиром на то да се њему суди по старом закону, који је важио у време извршења кривичног дела, сматрамо да је то срећна околност по њега. Да је било другачије, ово би била прва доживотна казна затвора без могућности условног отпуста - каже Станковић.

И Игор Јурић, који прати свако рочиште везано за овај случај дајући подршку Лунином оцу Драгану Пурићу, наводи да је једина адекватна казна за ово дело 40 година затвора. Са тим се слаже и Више јавно тужилаштво у Неготину.

- Генерално, он је данас покушао да утиче на сведоке, упадицама стрицу и погледима бившој девојци, за шта је и опомињан. Убиство мале Луне је један од најтежих злочина који се десио последњих година и даћемо све од себе да овај човек добије максималну могућу казну - истиче Игор Јурић.

МЕЊАО ИСКАЗ

ИАКО је првобитно признао злочин тражећи споразум о блажој казни, на припремном рочишту у марту, Зоран Албић је променио исказ оспоравајући дело које му се ставља на терет. На главном претресу недавно сведочио је о кобној ноћи без трунке емоција, хладнокрвно рекавши да је девојчицу "шамарао, а затим изашао из собе". Истрага је, међутим, утврдила да је Албић Луну шамарао по телу и глави, а Весну избацио из куће и пустио тек кад девојчици није било спаса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Braco

30.09.2020. 17:16

Ma ovo je jedan obicni pacenik. Nije imao damu da se oproba sa nekim ravnim njemu nego se iskalio na zenama i djetetu. Zakljucaj u bukagije i baci kljuc u bunar. Nista drugo. A sve one koji kazu da se on moze promijeniti sa terapijom isto tako zajedno sa njim u istu celiju.