НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ! ОВО ЈЕ СУДБИНА 11 НИШКИХ ХАКЕРА Ксенија чека бебу и одлуку о изручењу

Д. АЛИХОЏИЋ

29. 09. 2020. у 08:00

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ! ОВО ЈЕ СУДБИНА 11 НИШКИХ ХАКЕРА Ксенија чека бебу и одлуку о изручењу

Фото архива

КСЕНИЈА Крстић, Нишлијка родом са Филипина, у деветом месецу трудноће са великом неизвесношћу чека рођење свог трећег детета у истражном затвору у Београду.

О њеној судбини и судбини још десеторо ухапшених, међу којима је и њен супруг Кристијан Крстић, одлучиваће Виши суд у Београду, где ће сутра бити испитано свих 11 Нишлија, ухапшених у јулу због сумње да су као део хакерске групе учествовали у превари и прању новца. Сутра ће се одлучивати и о захтеву америчких власти за њихово изручење у САД.

САКУПЉАЈУ НОВАЦ ЗА АДВОКАТЕ

ПОРОДИЦЕ ухапшених Нишлија веома су забринуте, јер би уколико буду изручени САД, трошкови суђења за већину од њих били превисоки.

- Шта ће бити са тим паметним момцима уколико заглаве у америчком правосудном систему, тешко је рећи. Родитељи су већ почели да распродају имовину и сакупљају новац за америчке адвокате - каже познаници.

Ова група наводно је била организатор и реализатор дигиталне преваре на основу које су оштетили америчке држављане за око 70 милиона долара. Сараднике, односно промотере имали су и међу познатим личностима, а један од њих је био и глумац Стивен Сигал, који је већ платио казну од 314.000 долара јер није пријавио да рекламира биткоине нове генерације ове групе.

- Непримерено је да жена која је од пре неки дан у деветом месецу трудноће буде у затворским условима и то у фази кад не постоји ниједан доказ да је учинила дело за које се терети. Суд је одбио нашу жалбу уз образложење да би могла да побегне. Не верујем да неко ко може сваког тренутка да се породи размишља о бекству и то не само због свог стања, већ и због тога што су јој одузете све путне исправе. Чињеница је и да је код куће чека троје малолетне деце такође отклањају сваку сумњу у њено бекство - каже бранилац овог брачног пара адвокат Милош Петровић, који за својим оцем Миланом заступа четворо од 11 ухапшених.

Петровић каже да ће суд сутра саслушати осумњичене, а када ће донети одлуку по захтеву америчких власти да буду изручени, засад није познато.

КУЋА У НИШУ

Кристијан је пре неколико година купио кућу у Нишу и био је чест гост једног ресторана у центру града, где је пажњу више привлачила његова супруга егзотичног изгледа него он сам. Нема га на друштвеним мрежама и није се превише дружио са Нишлијама.

Како сазнајемо, Кристијан потиче из белопаланачког села Шпаје, али је наводно рођен у Немачкој, а живео је у Аустралији, Израелу, на Филипинима... Често је мењао име, али је извесно да је велики стручњак у ИТ сектору. Упућени кажу да је његова платформа за трговину биткоинима била добро "заштићена", али да га је неко од незадовољних клијената пријавио властима. Занимљиво је да је на платформи постојало упозорење да "80 одсто људи на берзи изгуби новац и да не треба улагати последње паре".

- Не знам да ли би се могао назвати "тексашким Јездом", али је он веома занимљив властима, поготово америчким, због онога што поседује у глави и зато је толико "драгоцен". Веома је самоуверен и сигуран у себе, јер са капиталом од 70 милиона долара лако је могао поново да нестане и појави се на другом крају света под другим именом - кажу упућени у овај случај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)