ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ПОТВРДИЛО: Насим Харадинај ухапшен

Танјуг

26. 09. 2020. у 18:33

ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ПОТВРДИЛО: Насим Харадинај ухапшен

Фото Ж.Кнежевић

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова данас је званично саопштило да је у петак на Косову ухапсило Насима Харадинаја на основу налога за хапшење и довођење које је издао судија Специјализованих већа Косова.

Раније истог дана ухапшен је Хисни Гуцати, шефа Удружења ветерана ОВК, након чега је пребачен у притворску јединицу Специјализованих већа Косова у Хагу.

Обојица су ухапшена јер су у протеклих пар седмица објављивали документацију о истрагама овог тужилаштва, а медијима су учинили доступним и податке о жртвама и сведоцима.

Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Гуцати, а вероватно и Харадинај, биће процесуирани због кривичних дела против правосуђа, односно због застрашивања сведока, одмазде и повреде тајности поступка.

У складу са својим мандатом и законодавством Косова, Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕX) обезбедила је оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву у вези са овим хапшењима.

Косовска полиција (КП) је такоде пружила оперативну подршку Специјализованом тужилаштву, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

27.09.2020. 21:07

Svedoci, čiji su identitet otkrili, nikakvu korist nemaju od toga što su ova dvojica uhapšeni. Oni su svoj deo odradili, a sada nastupaju drugi koji će da pritisnu, ucene ili još gore - ubiju te svedoke.

buki

27.09.2020. 21:16

A haško tužilaštvo kao nije znalo da će Haradinaj, ili bilo koji drugi Šiptar, kome su poslali te važne informacije, istog trenutka da ih obelodani? Sada su ova dvojica kriva što su uradila upravo ono što je Hag i očekivao od njih? Tragikomično! Jesu li ovi Šiptari krivi i za sakrivanje i na kraju nestanak dokaza vezanih za trgovinu organa u žutoj kući, koju je Srbija dostavila u haški sud?