КРАЂА ЗЛАТА ТАПКА У МЕСТУ: Поступак против осумњичених за пљачку у рударско-топионичарском басену Бор

В. Ђ.

26. 09. 2020. у 09:40

КРАЂА ЗЛАТА ТАПКА У МЕСТУ: Поступак против осумњичених за пљачку у рударско-топионичарском басену Бор

Фото архива

НИ после више од две године откако су ухапшена седморица Борана, осумњичених да су из Рударско-топионичарског басена крали злато, није окончана истрага која се против њих води у Тужилаштву за организовани криминал у Београду.

Поступак је започео у мају 2018. године када су приведена четворица радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45), као и С. С. (42), бивши радник "Златаре", и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ.

Како сазнајемо, у Тужилаштву поступак против осумњичених "мирује", јер је заменик тужиоца, који је водио случај, отишао у пензију. У међувремену, предмет је додељен другом заменику, али истрага до данас није настављена.

Из "Златаре" је, по документацији у коју су "Новости" имале увид, а коју су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало скоро 900 килограма злата, вредног близу 37 милиона долара.

- Траг злата се постепено губи још од 2010. године - наводи наш извор близак истрази. - Постоје индиције да су у том периоду нестале око три тоне тог метала вредног готово 120 милиона евра.

Купио ауто од 30.000 евра

ЈЕДАН од осумњичених за крађу злата из тадашњег РТБ, недавно је, наводно, купио ауто вредан око 30.000 евра.

Други је, донедавно, био главни финансијер једног сеоског фудбалског клуба.

Према информацијама до којих су дошле "Новости", током досадашње истраге, један од осумњичених, наводно је, за суму од три милиона евра, купио удео у једном хотелу чија је градња започела на Копаонику. Он је, незванично сазнајемо, преко посредника, ступио у контакт са инвеститором који је почео да гради хотел, али му је наводно био потребан партнер да заврши посао, јер се, у међувремену, нашао у дуговима.

- Тада га је осумњичени за крађу злата из РТБ питао колико цени хотел, на шта је власник одговорио да би му, "у виђеном стању, било потребно још три милиона евра" - каже нам извор упознат са случајем. - Осумњичени је казао да је он заинтересован, да је видео хотел и да трансакцију могу да заврше већ сутрадан. Али, не зна се да ли је до те трансакције и дошло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)