НЕМА ПРИПРЕМНОГ РОЧИШТА: Понољено суђење за убиство Ћурувије почиње 5. октобра

Танјуг

21. 09. 2020. у 13:47

НЕМА ПРИПРЕМНОГ РОЧИШТА: Понољено суђење за убиство Ћурувије почиње 5. октобра

Репортери испред Специјалног суда / Фото Д. Миловановић

Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, треба да крене почетком октобра пред Специјалним судом у Београду, чију је првостепену пресуду недавно укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Суђење је заказано за 5, 6. и 9. октобар, прецизирала је за Танјуг портпарол суда Татјана Тешић.

Поновљени процес кренуће главним претресом, без припремног рочишта.

Апелациони суд у Београду укинио је 7. септембра првостепену пресуду за ово убиство са образложењем да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у тај случај, као и додавањем радњи оптуженима за које нису оптужени.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили "терен".

Суђење ће бити поновљено тадашњем шефу Ресора државне безбедности Радомиру Марковићу, тадашњем шефу београдског центра ДБ Милану Радоњићу, као и припаднику резервног састава ДБ Мирославу Кураку и оперативцу ДБ-а Ратку Ромићу.

Укинутом пресудом они су били осуђени на укупно 100 година затвора.

Апелациони суд је наложио да првостепени суд у поновљеном поступку отклони све недостатке и повреде на које му је указано, те да поступи по његовим примедбама.

Ромић и Радоњић су у кућном притвору већ три године, а претходно су три по били у притвору, од хапшења 2014.године.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године.

Курак је осуђен у одсуству јер се налази у бекству и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.

Из укинуте пресуде произлази да је власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувију 11. априла 1999. године убило НН лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности помагали у припреми убиства.

Наиме, уместо Мирослава Курака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, он у укинутој пресуди није поменут као такав, већ непознато лице (НН), чији идентитет није утврђен.

Насупрот укинутој пресуди, оптужница тврди да је Ћурувију 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)