СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: У Новом Саду на осам година осуђен Пера Димитров (67) из Бачке Паланке

Љ. П.

18. 09. 2020. у 16:08

СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: У Новом Саду на осам година осуђен Пера Димитров (67) из Бачке Паланке

Фото Depositphotos

У ВИШЕМ суду у Новом Саду данас је на јединствену казну од осам година затвора осуђен Пера Димитров (67) из Бачке Паланке због продуженог кривичног дела обљуба са дететом у стицају са продуженим кривичним делом недозвољене полне радње.

По изреченој пресуди, Димитров је обавезан да малолетној оштећеној, на име накнаде нематеријалне штете због душевних болова због повреде људског достојанства исплати 300.000 динара у року од месец дана од правоснажности пресуде.

Окривљени је како је саопштио Виши суд у Новом Саду, неутврђеног дана 2017. године до 19. јуна 2018. године у Бачкој Паланци, у својој кући, у улици Черга, у циљу задовољења свог полног нагона, десет до петнаест пута извршио са дететом - оштећеном  која је рођена 2006. године, чин изједначен са обљубом и у више наврата над њом вршио друге полне радње

Када је  девојчица  долазила у његову кућу ради куповине цигарета за оца и гледања телевизијскх серија,  окривљени је када је био сам у кући, закључавао врата куће са унутрашње стране, стављао ћебе на позор ради скривања од евентуалног уочавања споља, те је терао да га орално задовољи.

Девојчицу је љубио  у уста, по грудима, у пределу стомака, груди и гениталија, својим полним органом додиривао њен стомак, наговарао је да имају полни однос, при чему јој је претио да не сме никоме да прича.

Председник већа је усмено образложила доказе на основу којих је судско веће ван сваке разумне сумње уверено у овако утврђено чињенично стање, не прихватајући одбрану окривљеног који је негирао да се ишта од наведеног икада десило. 

- Суд је пресуду првенствено засновао на исказу малолетне оштећене датом у присустсву психолога, која је  саслушана на начин да се у највећој могућој мери заштите интереси оштећеног детета и да се спречи секундарна виктимизација – наводи се у саопштењу Вишег суда.

- На основу репдродукованог аудио и видео снимка исказа оштећене, као и на основу налаза тима вештака неуропсихијатра, психијатра и психолога, суд је утврдио да је њен исказ детаљан, јасан, разумљив, да оштећена није склона конфабулацијама и све што је изнела резултат је сопствених искустава, осећаја и запажања, те да је искључена могућност да је евнтуално само репродуковала научено или сугерисано. Оштећена је детаљно описала бројне противправне и противвољне ситуације у којима се нашла са окривљеним у току наведеног временског периода од преко годину дана.

Окривљени током читавог поступка није показао ни трунку саосећаја, а суд  је ценио и све околности на страни малолетне оштећене, њене породичне и социјалне прилике, да је мајка оставила када је имала три месеца, да одраста са оцем, маћехом и троје браће и сестара, да редовно иде у школу, али и да се развија у образовно и социјално нестимулативном окружењу. 

Због свега тога, суд је послао јасну поруку, да свако дете има једнако право на детињство, а да оном детуту које можда и нема адекватну заштиту од стране породице и околине, заштиту ће дати Закон и Суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)