"ЋУРУВИЈА" ИЗ ПОЧЕТКА ЗБОГ ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ: Предмет враћен на поновно суђење

С.Ј.М.

07. 09. 2020. у 22:13

ЋУРУВИЈА ИЗ ПОЧЕТКА ЗБОГ ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ: Предмет враћен на поновно суђење

Фото П.Митић

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак осуђени за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године. Овај суд вратио је предмет на поновно суђење у Специјални суд како би се отклонили недостаци, а докази били на правилан начин анализирани.

Бивши шеф ДБ Радомир Марковић овом, сада укинутом, пресудом био је осуђен на 30 година затвора за подстрекавање на убиство власника "Недељног телеграфа", а на исту казну за саизвршилаштво у убиству осуђен је службеник ДБ Милан Радоњић. Припадници ове службе Ромић и Курак, због саизвршилаштва у убиству, осуђени су на по 20 година затвора.

Апелациони суд је утврдио и да је пресуда неразумљива, да су наведена објашњења у њој потпуно нејасна и у знатној мери противречна, због чега није могуће испитати законитост и правилност те пресуде.

Наводе да је првостепени суд прекорачио оптужбу тако што је пресудом у случај увео Н. Н. лице као директног извршиоца, а оптуженима додао да су починили неке радње које нису наведене у оптужници. Тиме је, закључује се у одлуци Апелационог суд, изменио чињенично стање и на тај начин су окривљени проглашени кривим за нове радње за које нису оптужени и за које у току поступка нису извођени докази. Иначе, према укинутој пресуди, Ћурувију је убила Н. Н. особа, а припадници ДБ су за то "припремили терен".

Фото А.Станковић

Ратко Ромић и Милан Радоњић

У образложењу Апелације наводи се указано је и да се у пресуди не наводи ниједан доказ на основу ког је првостепени суд без дилеме утврдио присуство још једне особе на месту убиства, и то баш непосредног извршиоца. Нема ни доказа на основу којих се може утврдити да је то Н. Н. лице са Радоњићем, Ромићем и Кураком постигло договор о убиству Ћурувије.

Такође, у образложењу Апелационог суда се каже да је увођењем Н. Н. лица на више места у пресуди она учињена неразумљивом, јер је нејасно да ли се у конкретном случају ради о једном или је реч о више Н. Н. лица.

Фото АП/Фејсбук

Раде Марковић, Мирослав Курак

Затим, није уопште наведено на који начин су Курак и Ромић омогућили Н. Н. лицу да убије Ћурувију и тиме постали саизвршиоци. Нејасно је где су се у моменту извршења кривичног дела они налазили и да ли су били заједно или су били раздвојени.

РУЖИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ИХ ОПЕТОСУДЕ

ЗАСТУПНИК породице Ћурувија Слободан Ружић нам је рекао да су очекивали да Апелациони суд потврди првостепену пресуду:

- Ипак, настављамо да се судимо, али верујем да поновљени поступак неће дуго трајати. У пресуди је уведено Н. Н. лице које је пуцало, јер очигледно нису имали довољно доказа да је то учинио Курак. Верујем да ће Специјални суд исправити грешке и да ће их поново осудити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragan R

08.09.2020. 10:22

Случајно или намерно, ставили сте асолутно погрешан и неодговарајући наслов. Првостепена пресуда за убиство Ћурувије није укинута због неких грешака, већ зато што није заснована на доказима и што је незаконита, што је и из самог текста очигледно. Ја поздрављам ову пресуду Апелационог суда јер је она доказ да у Србији још увек постоје судије које часно и одговорно обављају свој посао. Пратио сам првостепено суђење преко штампе али и то је било довољно да се схвати да је оптужница неодржива. Од самог почетка Бранка Прпа невенчана супруга Ћурувије која је била једини непосредни сведок убиства тврди да на Ћурувију нису пуцали они који су оптужени као непосредни извршиоци.

EvGenije

08.09.2020. 10:41

Prosto je neverovatno dajedan sud, pa još "specijalni", napravi toliko grešaka, pa još kardinalnih, u jednoj presudi. To nije moglo biti slučajno. Samo je pitanje da li je sud želeo pomoći tužilaštvu ili optuženima. Izjava advokata porodice je besmislena jer optužnica sa ovakvim dokazima ne može opstati.

Ko je to N N

08.09.2020. 12:05

Ko to može biti N.N., neka se otkrije još informacija, hvala apelacionom sudu na pravoj odluci. Pravda je spora ali dostižna. I porodici Ćuruvija želim svu snagu i istrajnost u nastavku borbe, Srbija je uz vas.